Met zes prijzen was Les Misérables gisteravond de grootste winnaar van het Musical Awards Gala 2023. De productie van De Graaf & Cornelissen Entertainment ism Van Lambaart Entertainment won in de categorieën Beste mannelijke hoofdrol (Freek Bartels), Beste regie (Laurence Connor en James Powell), Beste decorontwerp (Matt Kinley), Beste lichtontwerp (Paule Constable) en Beste grote musical. Ook werd de musical bekroond met de Vriendenloterij Publieksprijs.

De vakjury, bestaande uit Hilde Scholten, nieuwkomer Jamai Loman, Henriëtte Tol, Maurice Luttikhuis, Joy Kreiken, Arno Gelder en Dianne Zuidema, heeft in 19 verschillende categorieën winnaars verkozen. Voorafgaand aan de live televisie-uitzending werden in het AFAS Circustheater de creatives awards uitgereikt, de prijzen voor de mensen achter de schermen. Mattijs van Bergen (Charlie and the Chocolate Factory) won in de categorie Beste kostuums, kap en grime. Hij sloot zijn speech af met de woorden: ‘Luister naar je hart, want dat klopt altijd.’

Sweeney Todd was genomineerd voor tien prijzen, waarvan de musical er vier wist te verzilveren. Maarten Houdijk won in de categorie Beste geluidsontwerp, Hans Peter Janssens won de award voor Beste mannelijke hoofdrol en Samir Hassan voor Beste mannelijke bijrol. De jury bekroonde Sweeney Todd eveneens als Beste kleine musical.

Vanwege het grote aantal musicals dat de afgelopen jaren in Nederland is gemaakt, is er een nieuwe award in het leven geroepen, namelijk die van Beste nieuwe oorspronkelijke Nederlandse musical. Deze prijs ging naar Blind Date van de Theater BV. Verder mocht Brigitte Heitzer voor deze productie de prijs voor Beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst nemen en Allard Blom voor Beste script en dialogen. Vorige week werd bekend dat de musical verfilmd zal worden.

Grease wist met drie nominaties twee musical awards in de wacht te slepen. Zowel Esmée Dekker (Beste vrouwelijke bijrol) als Daan Wijnands (Beste choreografie) kregen de prijs uitgereikt.

Voor zijn rol in Dagboek van een Herdershond ontving Joes Brauers de Nationaal Theaterfonds award voor aanstormend talent. Stef Bos kreeg voor Checkpoint Charlie de award in de categorie Beste liedteksten. The Prom wist één van de zeven nominaties te verzilveren, namelijk die voor Beste vertaling (Jurrian van Dongen). De musicals De Regels van Floor en Before After kregen geen prijzen uitgereikt.

Net als voor de Vriendenloterij Publieksprijs, konden de mensen thuis stemmen voor de Eventim Publieksprijs beste familiemusical. De productie Assepoester van Van Hoorne Entertainment was de gelukkige winnaar. CEO Michael van Hoorne benadrukte in zijn dankspeech het belang van het genre familiemusical voor alle producenten. ‘Kinderen zijn de theaterbezoekers van de toekomst.’ De Kleine Zeemeermin en Kruimeltje waren ook genomineerd in deze categorie.

De uitreikingen van de musical awards werden feestelijk afgewisseld met optredens van musicals die dit en komend seizoen in de theaters te zien zijn. Gaia Aikman opende de avond met een nummer uit Disney’s AIDA, waarna zij later de award voor Beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst nam. Daarnaast waren er optredens van Les Misérables, Het was Zondag in het Zuiden, The Bodyguard, De Tocht, De Hospita, Grease en Mamma Mia! Speciale aandacht was er voor Soldaat van Oranje. Om het 12,5-jarig jubileum te vieren, waren zeven acteurs aanwezig die Erik hebben gespeeld.

Foto: Johan Persson