Het zij hier gememoreerd: opera is niet van de straat. De kunstvorm is ontwikkeld aan de hoven van de rijke machthebbers in Noord-Italië aan het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. (meer…)
Theaterkrant - Het grootste theaterplatform van Nederland
Als de recensies over een voorstelling – zoals wij die verzamelen onder 'elders' – zeer uiteenlopen, kent de redactie deze badge toe.
Twelfth Night is in de enscenering van Aluin een swingend en spetterend feest vol heerlijke liefdesperikelen en genderverwarring. Een genderfluïde romcom van nu, met een prikkelende levensles aan het eind: het gaat in de liefde niet om ‘kiezen of delen’, maar om lekker samen delen. (meer…)
We hebben even moeten wachten, maar Pieter Kramer en Don Duyns zijn weer terug met een nieuwe familievoorstelling. Wolfgang, het Wonderjong zou al veel eerder in première zijn gegaan, maar door de coronapandemie en het vertrek van Kramer bij Theater Rotterdam kwam er een noodgedwongen pauze in een theatertraditie die al zo’n 15 jaar succesvol is. (meer…)
‘Hele grote dikke stijve lul!’ spuugt Hans Teeuwen, op zijn hurken voorover gebogen, nog maar een keertje in het gezicht van een vrouw die op een van de eerste rijen is durven gaan zitten. Daarna schept hij er nog een paar zinnen over aanranding bovenop. Het volledige World Forum Theater blijft stil, maar verwachtingsvol, kijken. Ongemakkelijk, maar niet ongemakkelijk genoeg. (meer…)
‘Waarom kan ik heel veel zelf beslissen, maar niet op wie ik verliefd word?’ Over de liefde, in al haar radeloze, redeloze en reddeloze dimensies, gaat What is love, de nieuwe theater- en dansvoorstelling van Theater Utrecht en DOX. Is love all there is? (meer…)
De situatie is volstrekt onduidelijk. Is er nu wel of geen derde wereldoorlog aan de gang, is de pandemie nu wel of niet afgelopen? Martijn Kardol heeft geen idee meer. In een krachtig openingslied zingt hij nog onbekommerd: ‘De overheid helpt ons naar betere tijden, dus laten we feesten en zuipen en vrijen, het komt ook wel goed met een Jantje van Leiden.’ (meer…)
Het begint met een discussie over de rolverdeling, niet helemaal origineel maar wel helemaal van deze tijd: moeten vrouwen wel de vrouwenrollen spelen, moet een zwarte acteur wel een zwart personage vertolken, waarom speelt de zoon niet de vader en omgekeerd? Peter Heerschop als de ceremoniemeester in de toneelbewerking van de film Festen (1998) van Thomas Vinterberg loodst alles in goede banen, maar de kiem voor het drama is gelegd: wat is waarheid, wat niet?
(meer…)
De openingsscène van CRISPR is prachtig beklemmend. We zien een oud gewelf, een bedompte kelder of verlaten grot. Langzaam vult die duistere, lage ruimte zich met een ondiepe laag water. We horen het geluid van druppels, een hartslag bonkt, ebt weg, stokt. Een grote opening, een donker niets, hint naar een andere, nog diepere wereld. (meer…)