The Addams Family was gisteren de grote winnaar van de Musical Awards. In het RAI Theater in Amsterdam ontving de musical van TEC Entertainment de Awards voor beste script, beste regie en beste grote musical. De beste kleine musical was volgens de jury Selma Ann Louis van Bos Theaterproducties.

De vakjury, bestaande uit voorzitter Cornald Maas en de leden Marisa van Eyle, Charles Droste, Irene Moors, Michiel van Erp, Joris van Bennekom en Arno Gelder, maakte in 12 verschillende categorieën winnaars bekend.

The Addams Family ontving de meeste prijzen, al verzilverde het maar drie van de elf nominaties. Naast de prijs voor Beste Grote Musical (meer dan 10 performers op toneel), werd Jon van Eerd onderscheiden voor de bewerking en vertaling en Paul Eenens voor de regie van de musical.    

Brigitte Heitzer en René van Kooten ontvingen beiden de prijs voor beste hoofdrol voor hun rollen in de musical Evita. De beste vrouwelijke bijrol speelde Jeannine La Rose in The Color Purple en de beste mannelijke bijrol Laus Steenbeeke in Woef Side Story. Jochem Smit ontving de onderscheiding voor aanstromend talent voor zijn rol in You’re The Top.

De beste mensen achter de schermen moesten het doen met een uitreiking voorafgaand aan de live-uitzending van het Musical Awards Gala. De prijs voor beste muziek ging naar Michael Reed (Charley de Komische Musical), voor beste decor naar Michiel Voet (Het Pauperparadijs) en voor beste choreografie naar Daan Wijnands (All Stars de Musical).

De Oeuvre Award ging naar ontwerper Yan Tax. Al vanaf de jaren ’70 ontwerpt Tax kostuums voor musical, toneel en opera en al die tijd is hij zichzelf volgend de jury ‘altijd blijven uitdagen, middels het geven van een moderne interpretatie aan historische stijlen. Hij kan als geen ander een kostuumbeeld neerzetten dat zowel historisch als modieus verantwoord is.’

Anastacia reikte de AD Publiekprijs voor de Beste Musical 2018 uit aan The Lion King. De afgelopen maand kon het Nederlandse publiek stemmen op de verschillende musicals die afgelopen seizoen te zien waren. Vorig jaar won The Lion King deze prijs ook al.

Foto: The Addams Family, Margot de Heide