Theaterkrant - Het grootste theaterplatform van Nederland
Wekelijks een bespreking van een nieuw verschenen boek over toneel, dans, opera, mime, cabaret, musical of jeugdtheater.
.in which dimension are we dancing, de nieuwste dichtbundel slash performancetekst van actrice en schrijfster Sarah Ringoet, neemt je mee door recent en schrijnend liefdesverdriet. In korte, Engelstalige gedichten en teksten beleef je de veelheid van emoties die komen kijken na een break-up. (meer…)
Stel je voor: Theodora Bouwmeester (1850-1939), de actrice naar wie de Theo d’Or is genoemd, wordt weer tot leven gewekt en we leggen haar een hoofdrol uit een willekeurig toneelstuk geschreven na haar dood voor, zou er dan voor haar nu meer te doen zijn dan in de teksten uit haar tijd? (meer…)
‘Ik ben geen ballerina. Niet eens een tweederangs ballerina.’ Maar, zo voegde ze daaraan toe, over zichzelf in de derde persoon: ‘Nijinska is een buitengewoon talent. Iets speciaals.’ En dat was ze, Bronislava Nijinska (1891-1972), kind van Poolse dansers, zus van de wereldberoemde Vaslav Nijinski.
In de onlangs verschenen publicatie Theater is democratie in het klein. Kunst, maatschappij, verzet (2022) geeft Milo Rau een helder inzicht in zijn denken en werken op dit ogenblik en hij gaat daarbij de moeilijkheden over het leiden van een theaterinstelling – zijn eerste keer – niet uit de weg. (meer…)
Het pas verschenen boek over Circus Ronaldo heeft als ondertitel ‘Karavaan van verwondering’. Het is een karavaan van foto’s, heel veel foto’s, een karavaan met steeds meer beelden per hoofdstuk, een stoet van acht generaties van meestal rondtrekkende straat- en circusartiesten. (meer…)
Wees voorzichtig met wat je wenst, want het kan zo maar uitkomen, schrijft Maryam Hassouni ergens in het begin van haar boek Wat de fak. Met die omineuze uitspraak zet ze onverwijld de toon voor haar bij tijd en wijle ontluisterend biografisch relaas van een meisje dat zich op 15-jarige leeftijd een leven als acteur droomt, en zich maar al te snel realiseert ze dat ze hiermee in een soort nachtmerrie terecht is gekomen. (meer…)
Het zou een van de mooiste avonden in de theatergeschiedenis worden, ‘een feestelijke’ zelfs, zoals het achtuurjournaal op maandagavond 3 december 2012 berichtte. Maar het werd anders: de nieuwsuitzending opende met de plotselinge dood van acteur en zanger Jeroen Willems. (meer…)
Pieter Bouwman was in 1992 het zevende lid van het Amsterdamse comedygezelschap Comedytrain. Na een paar jaar besefte hij dat hij niet voor het podium geboren was. Hij raakte verveeld als hij zijn materiaal meer dan tien keer moest herhalen. Maar de stand-upcomedian in Bouwman is nog niet verloren gegaan. (meer…)
Het Nederlandse cultuurbeleid en de kunstwereld mislukken op vele fronten: er is een overaanbod aan voorstellingen en instanties, de sector is te veel op zichzelf gericht en niet bereid tot samenwerking, het publiek vergrijst en achtereenvolgende cultuurministers en staatssecretarissen hebben de kunst geen dienst bewezen. (meer…)