Met vier prijzen was de musical Lazarus gisteravond de grote winnaar van het Musical Awards Gala 2020. De productie van Stage Entertainment won in de categorieën Beste vormgeving/toneelbeeld (Jan Versweyveld), Beste regie (Ivo van Hove), Beste musical groot en Beste mannelijke hoofdrol (Pieter Embrechts). Fun Home, een coproductie van Opus One met Van Hoves ITA, werd uitgeroepen tot Beste kleine musical. 

De vakjury, bestaande uit voorzitter Charles Droste en leden Isabelle Beernaert, Marisa van Eyle, Arno Gelder, Alex Klaasen, Michiel de Regt en Tania Kross, reikte gisteravond in totaal dertien Musical Awards uit. Voorafgaand aan de live televisie-uitzending werden in het RAI Theater de awards uitgereikt voor de mensen achter de schermen. Hierbij ontving de musical Lazarus allereerst de award voor Beste Vormgeving. Later op de avond ontving Ivo van Hove de award voor Beste Regie. Hij benadrukte in zijn dankwoord dat Lazarus een onconventionele musical is met een mooie mix van mensen uit de toneel- en musicalwereld. Deze samenwerking bleek erg succesvol te zijn en belooft veel voor de toekomst.

Met elk tien nominaties waren de musicals ANASTASIA en Kinky Boots de grootste kanshebbers op een award. Kinky Boots wist uiteindelijk alleen in de categorieën Beste mannelijke bijrol (Dennis Willekens) en Beste script/liedteksten/vertaling (Jurrian van Dongen) de nominatie te verzilveren. ANASTASIA ontving awards in de categorieën Beste vrouwelijke bijrol (Gerrie van der Klei) en Beste choreografie (Peggy Hickey) en won daarnaast de AD Publieksprijs voor Beste Musical 2019.

Fun Home wist met negen nominaties drie musical awards in de wacht te slepen. Naast Beste musical klein, won de productie in de categorieën Aanstormend talent (Dominique de Bont), Beste vrouwelijke hoofdrol (Renée van Wegberg) en Beste musical klein. Brugklas de musical ontving één award voor beste muziek/arrangementen (Fons Merkies).

Terwijl de (kinder)cast van Annie luidkeels in de zaal van het RAI-Theater aanwezig was, ging deze musical helaas zonder awards naar huis. Ook de musicals ’t Schaep met de 5 Pooten en Marvellous wisten hun nominaties niet te verzilveren.

De musical Soldaat van Oranje werd gisteravond extra in het zonnetje gezet, vanwege de ongekend lange speeltijd van negen jaar. Uit handen van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven ontvingen de makers een Musical Award voor Unieke Prestatie die speciaal voor deze musical eenmalig in het leven is geroepen. Soldaat van Oranje vertelt avond aan avond het verhaal van een van Nederlands belangrijkste verzetsstrijders waarmee de voorstelling volgens de jury een maatschappelijk doel dient. De producent maakte van de gelegenheid gebruik om meteen een nieuwe verlenging aan te kondigen, in ieder geval tot het tienjarige jubileum in oktober.

De uitreikingen van de musical awards werden feestelijk afgewisseld met optredens van musicals die dit en komend seizoen in het theater te zien zijn. Vooral het optreden van Tina – De Tina Turner Musical zorgde op het einde van de avond voor spektakel en kreeg een staande ovatie van het aanwezige publiek. Daarnaast traden de musicals ANASTASIA, Kinky Boots, Haal Het Doek Maar Op – van Appelscha tot Zierikzee, Lazarus, Annie en Hello Dolly op.

In tegenstelling tot voorgaande jaren mochten in de zaal van het RAI Theater dit jaar alleen professionals uit de musicalsector aanwezig zijn. Daarmee werd het Gala een echte ‘door ons, voor ons- avond’ waar het ‘normale publiek’ alleen via de televisie-uitzending mocht meekijken en de pers vanaf de achterste rijen op het balkon.

Foto: Roy Beusker