Met een bijzondere toegift van het inmiddels beroemde Als wij niets doen, eindigt op 30 april de 3245e voorstelling van Soldaat van Oranje. Alle acteurs uit de tot nu toe 23 casts zorgen samen voor dit kippenvelmoment. Dit alles ter ere van het 12,5 jarig jubileum van de musical. En bij zo’n lange speeltijd horen indrukwekkende aantallen. 

Voorafgaand aan de voorstelling houdt producent Fred Boot een speech over de geschiedenis van Soldaat van Oranje en de trots en dankbaarheid die hij voelt. Na ruim een decennium is er een nieuwe generatie die de musical kan bezoeken. Hij eindigt met het gedicht Ik drink op de mensen van de recentelijk overleden Paul van Vliet.

Soldaat van Oranje, dat in december 2013 al de langstlopende voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis werd, is al door meer dan 3,3 miljoen mensen gezien. In de afgelopen jaren hebben 25 acteurs de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema gespeeld en 18 actrices die van koningin Wilhelmina. Per half jaar is er een wisseling van de cast, maar vaak komen oud castleden terug voor een bepaalde periode. Samen hebben de acteurs ruim 9546 uur op de planken gestaan.

De draaischrijf, die de musical kenmerkt, heeft 184.333 draaibewegingen gemaakt. Het publiek heeft iets meer dan 33.220 rondjes gemaakt, wat gelijk staat aan 6459 kilometer. Achter de schermen lopen per voorstelling tien technici vijf kilometer, bijna een marathon per week.

Veel van de bezoekers komen terug om de musical nog eens te zien, vaak met andere familieleden. Zolang de kaartverkoop goed gaat, blijven ze verlengen.

Foto: Samuel van Leeuwen