De musicals In de ban van Broadway en Ciske de Rat hebben de meeste prijzen gewonnen bij het Musical Awards Gala 2017. In het Beatrix Theater in Utrecht ontvingen ze respectievelijk vier en drie awards. De publieksprijs voor beste musical ging naar The Bodyguard.

Voor haar rol in In de ban van Broadway kreeg Loes Luca de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een ‘kleine’ musical (een voorstelling met maximum tien spelers). Andere winnaars van de productie van DeLaMar waren Bianca Krijgsman (beste bijrol kleine musical), Nathan Vecht (beste script), en Thomas Rupert (beste vormgeving).

Ciske de Rat won de Musical Award voor de beste grote musical. De twee andere prijzen voor Ciske gingen naar Jeroen Sleyfer (beste arrangementen) en Silver Metz (aanstormend talent).

Beste ‘kleine’ musical was volgens de jury Chez Brood. Stefan Rokebrand won er een award voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical voor.

De familiemusical van het RO Theater De Gelaarsde Poes wist maar twee van de tien nominaties te verzilveren. De voorstelling won behalve de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een grote productie (Alex Klaasen) de prijs voor beste regie (Pieter Kramer).

Verder werd Vera Mann (Sweeney Todd) bekroond als de beste vrouwelijke hoofdrolspeler in een grote productie. In dezelfde categorie wonnen Marjolein Teepen (Sweeney Todd) en Freek Bartels (Beauty and the Beast) de prijs voor de beste bijrollen. Jeremy Baker kreeg een Award voor beste mannelijke bijrol in een kleine musical, Robert Long.

Joop van den Ende overhandigde aan Simone Kleinsma de Holland Casino Oeuvre Award voor alle rollen die ze in grote musicals heeft vertolkt.

De vakjury werd dit jaar voorgezeten door Cornald Maas.

Foto Loes Luca – In de ban van Broadway: Leo van Velzen