Agenda

Theaterkrant verzamelt alle premières van professionele (muziek)theater-, cabaret- en dansvoorstellingen in Nederland. We proberen daarvan zoveel mogelijk te recenseren. Mist u nog een voorstelling in de lijst? Het doorgeven van nieuwe producties of wijzigingen kan via info@theaterkrant.nl.

april 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
11/4 (zo) Streaming: De Vos, de Raaf en het Meisje Nee
van Holland Opera en de Muzieksmederij

Geïnspireerd op De Vos en de Raaf van la Fontaine vertellen actrice Daantje Idelenburg en slagwerker Chris Saris een eigentijds muzikaal sprookje.

Online
11/4 (zo) OORLOG Wat zou jij doen als het hier was? (+10) Nee
van De Stokerij Schiedam

In deze muzikale voorstelling neemt de actrice Anne Rats de kijker mee op een reis naar Egypte die zij samen met haar familie moet maken vanwege een aanval op Nederland. Omdat de voorstelling voorlopig niet in het theater kan spelen gaat  de actrice op tournee langs huiskamers.

Huiskamervoorstelling
13/4 (di) Celebrating Nils Nee
van Introdans

De gerenommeerde choreograaf en danser Nils Christe maakte in 1981 zijn eerste choreografie voor Introdans. Nu, 40 jaar later viert Introdans dit bijzondere jubileum met deze voorstelling bestaande uit ‘Fünf Gedichte’ en ‘Le Sacre du Printemps’.

Stadstheater Arnhem, Arnhem
15/4 (do) Streaming: Rooftop Sessions Chapter Four Nee
van ISH Dance Collective

Vanaf observatiedek A’DAM Lookout en vanuit sky bar Madam dansen artiesten Lucinda Wessels en Tamara Robledo Oud alle restricties van zich af. De regie is in handen van Nedda Sou.

Online
16/4 (vr) Streaming: A Space Odyssey Nee
van Talentlab

De acht jonge makers van het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht tonen een laboratorium vol werk in ontwikkeling. Vanuit hun natuurelementen als dans, muziek, performance, regie en beeldende kunst beïnvloeden en veranderen ze elkaars atmosferen.

Online
16/4 (vr) Streaming: De Futuristen Nee
van Nieuw Utrechts Toneel en Studium Generale van de Universiteit Utrecht

Een programmareeks op het snijvlak van kunst en wetenschap over de toekomst van
werk. Acteurs, schrijvers en muzikanten komen samen voor een unieke voorstelling
over het expertisegebied van een toekomstige Nobelprijswinnaar; deze keer is dat socioloog
Tanja van der Lippe.

Online
16/4 (vr) Streaming: The Dying Swan Project Nee
van Eric Gauthier

Zestien choreografen creëerden een danssolo voor elke danser van Gauthier Dance Company. Het resultaat: zestien nieuwe creaties met zestien verschillende choreografische signaturen, geïnspireerd op het stuk dat het project zijn naam gaf: de iconische en wereldberoemde danssolo The Dying Swan van Michel Fokine.

Online
20/4 (di) Sorry (8+) Nee
van BonteHond

De voorstelling zal een feest der herkenning zijn. Met de ultieme sorry-rap, een heuse sorry-monoloog en een paar gepassioneerde sorry-songs die heel hard mogen worden meegezongen, ook NA de voorstelling. 

Maaspodium, Rotterdam
21/4 (wo) Streaming: Starring# 23: Sarah’s Partijtje Nee
van Toneelschuur

Een hoorspel waar dertien jongeren woorden proberen te geven aan het taboe zelfdoding. Geregisseerd en bedacht door Jessie L’Herminez.

Online
21/4 (wo) - 22/4 (do) Streaming: The Square recordings Nee
van Scapino Ballet Rotterdam

Elke avond staat één dansstuk van een jonge choreograaf centraal, waarvan een speciale videoversie is gemaakt. De eerste avond wordt ‘Carried alive’ van Justin de Jager en de tweede avond ‘What remains’ van Alba Castillo gestreamd.

Online
21/4 (wo) Verdriet is het ding met veren Nee
van Erik Whien en Jacob Derwig

Een muzikale theatervoorstelling waarin de minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met aangrijpende fragmenten uit de internationaal succesvolle debuutroman van Max Porter. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai. 

Theater Rotterdam, Rotterdam
22/4 (do) Streaming: Ein deutsches Requiem Nee
van De Nationale Opera & Ballet

Met Johannes Brahms’ monumentale koorwerk Ein deutsches Requiem neemt Ching-Lien Wu, artistiek leider het Koor, afscheid van De Nationale Opera.

Online
22/4 (do) Streaming: Movement workshop: fysieke nabijheid tijdens een pandemie Nee
van Marta & Kim

Marta & Kim onderzoeken samen met het publiek hoe je in een relatie fysiek samen bent. Samen met je partner oefen je door met aandacht aan te raken, gewicht te delen en te ontdekken wat dat teweeg brengt.

Online
22/4 (do) - 29/4 (do) Festival: Moving Futures Festival Nee

Het festival toont voorstellingen, projecten en performances van de nieuwe generatie dansmakers. Het programma bestaat onder meer uit avondvullende voorstellingen, workshops, lezingen en studio-talks met de choreografen. Op het programma staan choreografieën van onder andere Annemijn Rijk, Lois Alexander en Ruben Chi.

Online
23/4 (vr) Streaming: DIT Nee
van The100Hands

De voorstelling is speciaal gemaakt om thuis, op jezelf en op een tijdstip dat jou uitkomt te bekijken. Maker, somatic practitioner in opleiding en verteller Jasper Džuki Jelen neemt het publiek als kijker en mede-maker mee in een onderzoek naar contact en de ruimtes in je huis, op een zoektocht naar de ervaring van aanraking.

Onnline
23/4 (vr) Streaming: V Nee
van Karel Tuytschaever / BARRY

Een solo audiovoorstelling in eigen omgeving. De toeschouwer krijgt een bericht van de maker. Hij nodigt de luisteraar uit om met een bepaalde intentie en met zijn hoorspel de eigene stad te herontdekken.

 

Online
25/4 (zo) Streaming: You and Me Anytime Anywhere Nee
van Judith Clijsters

Een intieme en speelse ontmoeting tussen vier mensen op locatie naar keuze. 

Online
27/4 (di) Streaming: Royal Ballet Nee
van De Dutch Don’t Dance Division

Een voorstelling van tien verschillende solo’s, duetten en groepsstukken met een aansluitend gesprek met de dansers en de choreografen op Facebook.

Online
29/4 (do) Streaming: Rooftop Session Chapter Five Nee
van ISH Dance Collective

Geregisseerd door Mohamed Yusuf Boss en in samenwerking met Thomas Krikken, brengen de dansers Ser Sebico en Tim Jansen het dak van het Forum in Groningen tot leven.

Online
30/4 (vr) Streaming: In Tijden van Crisis 2.0 Nee
van Martijn Kardol

Cabaretier Martijn Kardol neemt het publiek mee naar de Goudse Schouwburg. Hij speelt zijn voorstelling onder andere vanuit de laad en los, de orkestbak, de kleedkamers en het directiekantoor. Het is een live rondleiding door het leegstaande theater die het publiek de kans geeft een kijkje achter de schermen te nemen. 

Online
30/4 (vr) Instead of Heroes Nee
van Het Zuidelijk Toneel

Een toneelstuk waarin de verhalen van vrouwen uit de recente geschiedenis centraal staan, door huisregisseur Sarah Moeremans. 

Theaters Tilburg

mei 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
1/5 (za) De Wildernis Nee
van WENDE i.s.m. twintig clubs en theaters in heel Nederland

Opnieuw gaat de maakster op zoek naar antwoorden op vragen die we ons liever niet stellen; vertaald in een zinnenprikkelend totaaltheater.

Paradiso, Amsterdam
1/5 (za) Streaming: Dido en Aeneas Nee
van Music Stages, Nationaal Jeugdkoor

Een eigentijdse opera van Music Stages, met het Nationaal Jeugdkoor en orkest. Stage director Peter Leung en componiste Meriç Artaç werken voor het eerst samen om het eeuwenoude verhaal te herinterpreteren. Sopraan Irene Verburg vertolkt Dido, danseres van De Nationale Balletacademie vertolkt haar jonge alter ego. Henk Neven zingt Aeneas en de Spaanse sopraan Tania Lorenzo de rol van Belinda.

Online, vanuit het Muziekgebouw in Amsterdam
8/5 (za) Een vrouw blijft thuis Nee
van Ariane Schluter, Sophie van Winden, Nina Polak

Het theater-debuut, over de band tussen een weduwe en haar stiefdochter, van romanschrijver en journalist Nina Polak.

Theater Bellevue, Amsterdam
9/5 (zo) Non muore mai Nee
van Studio Salix

Een nieuwe samengestelde eenakter met liederen van Ottorino Respighi, muziek van Alfredo Casella en teksten van Sylvia Plath.

CC Amstel, Amsterdam
9/5 (zo) Zodiac Nee
van Stichting Zodiac

De regie is in handen van William Spaaij en hoofdrollen zijn weggelegd voor René van Kooten, Hilke Bierman, Dennis Willekens, Marcel Visscher en Dominique de Bont 

Koepelgevangenis, Breda
11/5 (di) Antropoceen, de musical Nee
van Club Gewalt

Een musical waarin de makers op zoek gaan naar de invloed van de mens op de natuur en het  klimaat.

Operadagen, Rotterdam
13/5 (do) - 16/5 (zo) Festival: Hoogte 80 Nee
van Hoogte 80

Een festival voor theater, muziek, dans en ontmoeting,

Arnhem
14/5 (vr) April (NL Première)
van De Koe en Toneelhuis

In April gaan wordt er gezocht naar de puzzelstukken van een versluierd narratief tussen April Glaspie, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Irak en Sadam Hoessein. 

Internationaal Theater Amsterdam
20/5 (do) - 29/5 (za) Festival: SPRING Performing Arts Festival Nee
van SPRING

Tijdens het festival gaan (internationale) topkunstenaars met vernieuwende artistieke vormen het experiment aan, op zoek naar nieuwe verbindingen met publiek. Theatermakers die hun werk tonen zijn onder meer Dries Verhoeven, Julian Hetzel, Katja Heitmann en Marte Boneschansker.

Utrecht
21/5 (vr) Dit is geen dorp Nee
van Makershuis Alkmaar, Karavaan

Een theatrale ontdekkingstocht door het Noord-Hollandse polderdorp Schermerhorn. Door theatermakers Marlies Bosmans en Lusanne Arts. 

Schermerhorn
21/5 (vr) TREK Nee
van ArtEZ Muziektheater, Karavaan

Muziektheater over de voedselketen, onderdeel van de theatrale fietsroute Sprokkeltocht.

Tuindersbedrijf de Lepelaar, Sint Maarten
23/5 (zo) L’elisir d’amore Nee
van Opera Zuid, De Nationale Opera, Reisopera

Donizetti’s ‘melodramma giocoso’  in een eigentijdse versie en in een nieuw arrangement van Pedro Beriso voor vijf solisten en twaalf musici. Onder leiding van dirigent Enrico Delamboye en regie van Marcos Darbyshire.

Parktheater, Eindhoven
27/5 (do) - 6/6 (zo) Festival: Delft Fringe Festival Nee
van Delft Fringe Festival

Voorstellingen van ruim 30 makers, met onder andere opkomende podiumkunstenaars zoals Dion van Rijt, de Prima Donna’s en het Skazka Kwartet. 

Online
27/5 (do) Wrak Nee
van Fadua El Akchaoui

Coming-of-age in regie van Daria Bukvić.

Theater Zuidplein, Rotterdam
29/5 (za) Als varkens konden vliegen Nee
van LINK & KO, Maya Link

Theatermaker Maya Link speelt met een racedrone als tegenspeler, geflankeerd door een live band, op zoek naar intimiteit anno nu. 

Bergen

juni 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
1/6 (di) ADEM Nee
van Suzan Seegers, stichting Tanktheater

Een voorstelling speciaal voor zorgmedewerkers en mantelzorgers die het zwaar hebben gehad tijdens de coronacrisis. In samenwerking met VieCuri Medisch Centrum.

Theater de Maaspoort, Venlo
3/6 (do) Die ersten Menschen Nee
van De Nationale Opera

De opera is van de Duitse componist Rudi Stephan (1887-1915), die het bekende Bijbelverhaal van de moord van Kajin op zijn broer in ‘Die ersten Menschen’ vanuit een ander oogpunt interpreteerd. 

De Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
3/6 (do) - 6/6 (zo) Oranjewoud festival 2021 Nee
van Oranjewoud Festival
4/6 (vr) Hugo de Groot, de musical Nee
van Goedemorgen Theaterproducties

Een musical vol pop en rock muziek over het leven van Hugo de Groot.

Theater Peeriscoop, Gorinchecm
4/6 (vr) Walking-on-circus Nee
van Boost Producties, Beurs van Berlage

Een walk through circus over de groei van individualiteit naar collectiviteit, waar het ego ontwikkeld wordt en uiteindelijk ingezet gaat worden voor de ander.

Beurs van Berlage, Amsterdam
5/6 (za) WILD Nee
van Vis à Vis

De rauwe realiteit van onze op hol geslagen eetcultuur. Als publiek zie je de voorstelling van twee kanten. Terwijl de ene helft van het publiek, de voorkant bekijkt. Krijgt de andere helft, een kijkje in de keuken. Na de pauze wisselt het publiek van kant. 

Vis à Vis, Almere
9/6 (wo) To be of nooit geweest Nee
van Likeminds / José Montoya

De voorstelling is geschreven en wordt gespeeld door José Montoya, die 37 jaar na zijn adoptie probeert de puzzel te leggen van zijn versplinterde leven.

Bellevue Lunchtheater
10/6 (do) Desperado Nee
van Theatergroep Suburbia

Een Nederlandse komedie over vier cowboys in de polder. De jaarlijkse zomervoorstelling is een complete avond uit op het stadslandgoed met voorafgaand een theaterdiner en randprogrammering.

Stadslandgoed De Kemphaan, Almere
11/6 (vr) - 20/6 (zo) Festival: Festival Oerol 2021 Nee
Terschelling
12/6 (za) - 4/7 (zo) Festival: Festival Tweetakt 2021 Nee
van Festival Tweetakt

Een festival vol theater, kunst en muziek, gespeeld op meerdere unieke locaties.

de Utrechtse binnenstad
12/6 (za) Hier valt niets te halen Nee
van Maarten Smit, WabiSabi, Het Houten Huis en Peergroup

Over wat armoede in Nederland betekent, met dans, livemuziek en teksten op basis van interviews en documentair materiaal. 

Festival Oerol, Terschelling
12/6 (za) Mijn liefde is een koorts Nee
van ROODPALEIS

Een voorstelling over vrijheid, eenzaamheid en hartstocht geregisseerd door Betsy Torenbos. Verbeelding, realiteit en flash-backs wisselen elkaar af in een muzikaal decor met medewerking van bewoners uit de gemeente Midden-Drenthe.

Stefanuskerk, Beilen
16/6 (wo) - 20/6 (zo) Festival: Festival Classique Nee
Scheveningen
24/6 (do) - 26/6 (za) Evenement: Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) Nee
van Stichting MiMa

Een evenement voor internationale choreografen om zich op duurzame wijze te ontwikkelen.

Theater Rotterdam
25/6 (vr) Festival: be-CONNECTED Nee
van Academie voor Theater en Dans

Tijdens het online festival presenteren studenten hun werk aan het (inter-)nationale werkveld en aan de eigen achterban. Naast de afstudeerproducties van ‘lichting 2021’ zijn ook de grote eindejaarsvoorstellingen van de ATD te zien.

Online

juli 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
2/7 (vr) Dansstuk Nee
van Theater Artemis

Door de schaamte rondom dans te overdrijven hoopt artistiek leider Jetse Batelaan de ogen van het publiek te openen over wat dans allemaal zou kunnen zijn. 

Tweetakt Festival
2/7 (vr) - 4/7 (zo) Festival: FestiValderAa 2021 Nee
van FestiValderAa

Drie dagen vol theater en muziek in het Drentsche stroomdallandschap.

Drentsche stroomdallandschap
10/7 (za) Aan de vooravond Nee
van Jori Hermsen Producties in coproductie met Theater Orpheus

Een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser, hij was een van de verplegers in de Tweede Wereld Oorlog in een joods psychiatrische inrichting, hij kreeg onder andere de onmogelijke keuze: meegaan of vluchten.

Rabobankzaal van Orpheus, Apeldoorn
10/7 (za) De drie biggetjes en het wolfspak (4+) Nee
van De Toneelmakerij

Onder regie van Timothy de Gilde spelen acteurs Wart Kamps, Yamill Jones en Jip Smit de rollen van de biggetjes. Met tekst van Joachim Robbrecht in samenwerking met Artun Alaska Arasli. 

Amsterdamse Bostheater
24/7 (za) Carmen Nee
van Opera Spanga

Opera Spanga brengt deze populaire opera naar het toneel in een halfopen tent met natuurlijke ventilatie.

Spanga
28/7 (wo) - 1/8 (zo) Festival: Boom Chicago Comedy Festival Nee
van Boom Chicago

Een uitgebreid aanbod van improvisatie, stand-up, sketches, drag shows, variété, typetjes en workshops met comedians uit binnen- en buitenland.

Rozentheater, Amsterdam
28/7 (wo) MAGIC NIGHTS VALKENBURG Nee
van Nigel Otermans

Een reis door de geschiedenis van Valkenburg met Nigel Otermans, die ondersteund wordt door twee gastartiesten.

openluchttheater van Valkenburg

augustus 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
5/8 (do) - 15/8 (zo) Evenement: Theaterfestival Boulevard 2021 Nee
van Boulevard

Het festival presenteert actueel theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen tot ver buiten Europa, die niet makkelijk in een hokje te stoppen zijn.

's-Hertogenbosch
12/8 (do) - 22/8 (zo) Evenement: Noorderzon 2021 Nee
26/8 (do) - 19/9 (zo) Festival: Festival Tweetakt Ruigenhoek 2021 Nee
van Festival Tweetakt

Een festival vol theater, kunst en muziek, gespeeld op meerdere unieke locaties.

Fort Ruigenhoek, Utrecht (alleen op zon- en feestdagen)
27/8 (vr) - 5/9 (zo) Festival: Cultura Nova 2021 Nee
van Cultura Nova

Het internationaal beeldend theaterfestival.

Parkstad Limburg Theaters
28/8 (za) Knock-out Nee
van Jakop Ahlbom Company, ISH Dance Collective, DeLaMar Theater

Fysiek spektakel vol turboslapstick, acrobatische trucs en visuele effecten. Een ode aan het genre van de actiefilm. 

DeLaMar Theater, Amsterdam

september 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
2/9 (do) Het eind van het begin van het einde (8+) Nee
van Het Zuidelijk Toneel, Theater Artemis en herpaleis

Deze familievoorstelling start waar normaal alle anderen eindigen: acteurs naar huis en alle spullen in de vrachtwagen. Door prijswinnend regisseur Jetse Batelaan.

Theaters Tilburg
3/9 (vr) NOORD Nee
van Noord Theater

Een verhaal, geschreven door Geke Hoogstins, over een verdwenen boerderij. Met onder andere Esmee de Boer en Albert Secuur in de hoofdrol.

Van der Valk, Groningen
10/9 (vr) - 12/9 (zo) Evenement: Micro festival 2021 Nee
van Poppentheater Damiet

Het poppentheaterfestival kon helaas in 2020 niet plaatsvinden, vanwege de coronacrisis en daarom zal het festival vol internationale poppenacts verplaatst worden naar 2021.

Poppentheater Damiet, Dordrecht
12/9 (zo) Diana & Zonen Nee
van MediaLane Theater in samenwerking met Stichting Theateralliantie

De musical schakelt heen en weer tussen het stormachtige liefdesverhaal van de jonge Lady Di en Prins Charles en de op social media overal gevolgde romance tussen Prins Harry en Meghan Markle. Het hoofdpersonage Princes Diana wordt gespeeld door Marlijn Weerdenburg.

DeLaMar Theater, Amsterdam
16/9 (do) - 19/9 (zo) Festival: ARK Utrecht Nee
van SPRING

Dwars door alle wijken van Utrecht reizen drie arken die ruimte geven aan  kunstinstallaties, exposities, muziek, pop-upvoorstellingen, talkshows, debatten, inspiratiesessies, optochten, rituelen of workshops. 

Utrecht
17/9 (vr) - 19/9 (zo) Festival: Art of Wonder Nee
van Garage TDI

Jeugdtheaterfestival in de binnenstad van Assen, met voorstellingen door (inter)nationale theater- en dansgezelschappen. 

Assen
17/9 (vr) Wat Soesto! Nee
van Pier21, Freark Smink en Klaasje Postma

Net als de voorstellingen ‘De Emigrant’ en ‘It wie op in Simmerjûn’ zal deze productie door de Friese provincie gaan touren en dit keer het publiek in gesprek laten raken over de actuele situatie van boeren. 

Theater Sneek
23/9 (do) Stuk voor Stuk Nee
van de Theatertroep

Zeven literaire schrijvers en een doorgewinterde theaterauteur gaan het avontuur aan. Gustaaf Peek, Marijke Schermer, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Tom Hofland, Iduna Paalman, en Don Duyns ontwikkelen elk een eigen eenakter en deze worden in verschillende samenstellingen óf allemaal achter elkaar op één avond gespeeld. 

Amsterdam
25/9 (za) 14 de musical Nee
van Tom de Ket, Wolter Lommerde

Een voorstelling over het levensverhaal van de voetballer Johan Cruijff.

AFAS Theater, Leusden

november 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
25/11 (do) - 27/11 (za) Festival: Cameretten Nee
van Cameretten

Het festival bestaat sinds 1966 en is een platform voor jong cabarettalent.

Oude Luxor Theater, Rotterdam
28/11 (zo) ONE de Musical Nee
van Roel Pieters

Het is een verhaal over volmaakte liefde en speelt zich af in de setting van het oude Egypte. Producent en schrijver van het script is Roel Pieters met muziek van Edwin Schimscheimer.

Studio's Aalsmeer, Aalsmeer

december 2021

Datum Voorstelling Genre Locatie
9/12 (do) SUPERNOVA Nee
van Holiday on Ice

In SUPERNOVA vertonen de artiesten hun kunsten niet alleen op, maar ook hoog boven het ijs! Na vijf jaar is het de eerste show van Holiday on Ice die in Nederland te zien zal zijn.

Zwolle
10/12 (vr) Mijs met de zwavelstokjes (6+) Nee
van Holland Opera

In een koude winternacht probeert een meisje zwavelstokjes te verkopen, maar niemand wil ze hebben. Terwijl binnen de kachels branden en de tafels feestelijk gedekt zijn, moet ze aan haar opa denken.

Veerensmederij, Amersfoort
23/12 (do) Koning (6+) Nee
van De Stokerij en Theater aan de Schie

Kerstvoorstelling met in de hoofdrollen Roos Drenth, Anne Rats en Koen Wouterse, spelers van De Jonge Stokerij en twintig amateurspelers. Onder begeleiding van muziek van Nieuw Niks.

Theater aan de Schie, Schiedam

februari 2022

Datum Voorstelling Genre Locatie
2/2 (wo) - 19/2 (za) Festival: Holland Dance Festival 2022 Nee
van Holland Dance Festival

Gedurende drie weken opent Holland Dance Festival voor de achttiende keer een venster op de wereld in Den Haag, Amsterdam, Delft, Tilburg en Rotterdam. 

Den Haag, Amsterdam, Delft, Tilburg en Rotterdam

juni 2022

Datum Voorstelling Genre Locatie
10/6 (vr) - 19/6 (zo) Festival: Festival Oerol 2022
Terschelling

oktober 2022

Datum Voorstelling Genre Locatie
3/10 (ma) Spektakelmusical De Tocht Nee
van De Tocht BV

Door vertragingen in het productieproces vanwege de coronacrisis gaat de musical over vijf vroegere schaatsvrienden pas in 2022 in première.

Leeuwarden