Claudia de Breij, Theo Maassen, Sanne Wallis de Vries, Remco Vrijdag & Martine Sandifort en Ronald Snijders zijn genomineerd voor de Poelifinario. Dat heeft de VSCD-Cabaretjury bekend gemaakt. Daarnaast zijn Jan Beuving, Patrick Laureij en Patrick Nederkoorn genomineerd voor de Neerlands Hoop. De Poelifinario wordt jaarlijkst uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen 2016-2017. De Neerlands Hoop gaat naar de meest veelbelovende theatermaker.

De voorstellingen waarmee deze makers zijn genomineerd zijn Oudejaarsconference 2016 (Claudia de Breij), Vankwaadtoterger (Theo Maassen), Welke Show (Ronald Snijders), Vrijdag vs. Sandifort (Remco Vrijdag en Martine Sandifort) en Gut (Sanne Wallis de Vries) genomineerd. Voor de Neerlands Hoop gaat het om de voorstellingen Raaklijn (Jan Beuving), Dekking Hoog (Patrick Laureij) en Het komt nu wel heel dichtbij (Patrick Nederkoorn).

Over de prijzen is de afgelopen jaren onenigheid geweest. In 2015 weigerden cabaretiers Micha Wertheim en Daniël Arends hun nominatie. In 2016 en 2017 zijn hun voorstellingen niet besproken door de jury, waardoor ze ook niet genomineerd konden worden.

De VSCD-Cabaretjury bestaat uit Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Eveline Mol (artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse), Ruud Kuper (oud-directeur Rijswijkse Schouwburg) en Esther Hammink (directeur Theaterhotel Almelo). De Poelifinario en Neerlands hoop worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt op initiatief van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De prijsuitreiking vindt plaats op 2 oktober op het Haagse cabaretpodium Diligentia.

foto: Anne van Zantwijk