Cabaretiers Micha Wertheim en Daniël Arends weigeren hun nominaties voor de cabaretprijs Poelifinario. Wertheim schreef op zijn website op voorhand al een blog over zijn voornemen om een eventuele nominatie niet te accepteren. Nadat de nominaties donderdag bekend werden bevestigde de cabaretier zijn standpunt gisteren tegenover de Volkskrant. ‘Nu kunnen ze de prijs geven aan mensen die er misschien wel waarde aan hechten’, aldus de cabaretier. Arends sluit zich vandaag bij hem aan. Via zijn management laat hij weten de Poelifinario ‘geen eervolle prijs’ te vinden.

In een blog op zijn website op 8 juni somt Wertheim een reeks aan mogelijke redenen voor weigering van nominaties op die hij gedurende zijn carrière al heeft overwogen, die echter nooit door konden gaan omdat Wertheim maar niet werd genomineerd. Hij kapittelt onder meer ‘een juryrapport waarin winnaars de les wordt gelezen alsof het lagere schoolleerlingen zijn’ in 2007 en een seksistische opmerking van een jurylid in 2012.

Maar het steekt hem vooral dat de cabaretprijs geen aanleiding is voor een gesprek over het genre in kranten en dat de VSCD de prijzen niet uitreikt op het toneelprijzengala in de Stadsschouwburg. ‘Zolang de cabaretprijzen op een aparte avond elders worden uitgereikt, wordt cabaret dus door de VSCD buiten de discussie geplaatst. Dat is niet alleen schadelijk voor het cabaret maar ook voor het toneel.’

Arends wil verder geen toelichting geven op zijn besluit. ‘Hij werkt fijn samen met individuele leden van de jury, onder wie Vivienne Ypma, directeur van De Kleine Komedie. Hij wil haar en anderen uit het cabaretwezen niet verder kwetsen’, aldus zijn management in de Volkskrant.

De Poelifinario, voor het beste cabaretprogramma van het seizoen, wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties (VSCD). Directeur Hedwig Verhoeven herkent zich niet in de kritiek en zegt de Poelifinario wel degelijk serieus te nemen. ‘De winnaar wordt hoe dan ook bekendgemaakt, ook als het Micha Wertheim of Daniël Arends is.’