Vrijdag & Sandifort
Vrijdag vs. Sandifort
★★☆☆☆
Melige typetjes, flauwe grappen
Dick Zijp
26 november 2016
Gezien op 25 november 2016, De Kleine Komedie, Amsterdam

Twee theaterbezoekers die zichzelf beschouwen als cultuurminnaars, maar voortdurend de namen van schrijvers en theatermakers verhaspelen. Ze hebben het over Gijs Scholten van Asbak en bespreken verder nog het werk van Harry Muesli en Toon F. Hermans, bekend van ‘De ontdekking van de Hema’ en ‘Nooit meer gapen’. En kent u het werk van Karel en die ene gast?

Dit is het teleurstellende begin van Vrijdag vs. Sandifort, de derde voorstelling van Remko Vrijdag en Martine Sandifort. Vrijdag, bekend van De Vliegende Panters, en Sandifort, voormalig theaterpartner van Alex Klaasen en bekend van haar televisiepersonage Dokter Corry, maakten een aantal jaar geleden een verrassend debuut als cabaretduo. Met hun groteske speelstijl en hun gekke typetjes voegden ze echt iets toe aan het cabaretlandschap.  Maar na twee succesvolle voorstellingen lijkt de inspiratie op te zijn.

Aan hun spel ligt het niet. Vrijdag en Sandifort zijn goede acteurs, die een tomeloze energie hebben en bijzonder goed zijn in het neerzetten van gemankeerde types. Ook in deze voorstelling komt weer een bonte stoet aan typetjes voorbij, die bijna allemaal een of ander gebrek hebben. Maar waar Vrijdag en Sandifort er in vorige voorstellingen in slaagden om met die typetjes een commentaar op de maatschappij te leveren, zijn de melige grappen in deze voorstelling te flauw en te weinig origineel om ons echt aan het lachen te maken. Echt goede satire bieden Vrijdag en Sandifort ook niet, daarvoor zijn hun typetjes te karikaturaal en te ongeloofwaardig. De voorstelling ontstijgt hierdoor helaas nauwelijks het niveau van de openingssketch.

Vrijdag en Sandifort hebben ervoor gekozen om een aantal typetjes telkens terug te laten keren. Zo maken we in de voorstelling kennis met een spastische verkoper (Sandifort), die een autistische jongen (Vrijdag) aan een cadeau voor zijn vriend probeert te helpen. Ook keren de twee cultuurminnende vriendinnen uit de openingssketch nog verschillende malen terug. Hoewel de voorstelling hiermee een heldere structuur krijgt, zijn deze typetjes niet sterk genoeg om de hele voorstelling te dragen.

Hoogtepunt van de avond is één van de sketches rondom de vriendinnen uit het begin. Hierin vertelt een van hen, met vet Rotterdams accent, dat ze haar kanker overwonnen heeft door ‘positief te denken’. Deze sketch wordt niet alleen subliem uitgevoerd, maar bevat bovendien een scherp commentaar op een dominant maatschappelijk vertoog over kanker – waarin kanker als een ‘vijand’ wordt afgeschilderd die je zelf moet ‘overwinnen’, niet in de laatste plaats door ‘positief te blijven’. Met deze sketch laten Vrijdag en Sandifort even zien waartoe ze in staat zijn.

Foto: Bob Bronshoff

Elders

de Volkskrant
★★★★★

'In de scènes en liedjes wordt het hele palet bestreken: grof en fijnzinnig, melig en aangrijpend, zuiver en (expres) vals gezongen, abstract en knipogend naar actuele discussies. De twee buitenlandse operavedettes die een modern muziekstuk moeten zingen in voor hun onbegrijpelijk Nederlands is een van de origineelste komische scènes van de laatste jaren.' Joris Henquet

NRC Handelsblad
★★★☆☆
'Tegenover de platte pret staan echter ook scènetjes die wel degelijk iets te beduiden hebben en tegelijk geestig zijn. Zoals een wrang dialoogje over de ergerlijke mode dat een zieke moet vechten tegen zijn ziekte (liefst door op een berg te fietsen) en een grappige parodie op twee klassieke zangers die hun recitatieven repeteren. Ook de running gag, een enkele keren terugkerende „komt- een-man-in-een-winkel-sketch” is een gaaf en consequent uitgewerkt nummer.' Henk van Gelder

8 Reacties op "Vrijdag vs. Sandifort"

 1. Familie Snoek schreef:

  Gisteravond , 16 maart, de voorstelling bezocht, met uw recensie slaat u de spijker op zijn kop. We zijn het helemaal met u eens, flauw en melig en met gebrek aan inspiratie. Wij hadden, ook gezien de recensies en eerdere optredens in andere programma”s en in andere personele samenstelling, hoge verwachtingen van deze twee artiesten, maar zij maakten deze helaas niet waar. Jammer, want dat zij over goede kwaliteiten beschikken, staat buiten kijf.
  Tijd voor hen beiden om nieuwe wegen in te slaan.

 2. Willem Erné schreef:

  Vanavond, 1 april, Remco en Martine in de De Kleine Willem gezien. In jaren niet meer zo gelachen, en wij lachen best veel. En ook kippevel van twee fantastische vocalisten, bewondering voor hun imitatiekunde, absurdisme (het operaduo dat een niet te knagen modern duet aan het instuderen is) enzovoort. Een absolute aanrader!

 3. lilian schreef:

  vrijdagavond in griffioen Vrijdag en Sandifort gezien, het was echt geweldig we hebben alleen maar gelachen !! heel knap gedaan.

 4. Gerard schreef:

  Afgelopen donderdag in Delft gezien.
  Super lauw, heb niet kunnen lachen en 90 minuten erg kort. Verloren avond!

 5. José schreef:

  Wat een teleurstelling. Twee zeer talentvolle mensen die zo’n dubieuze voorstelling neerzetten in Amstelveen. Het ontstijgt zelden het niveau van een studentencabaret. De moraal van hun boodschap is mij ontgaan. Anderhalf uur kwetsbaren in de samenleving in een verkeerd daglicht stellen. Ondermaats en snel wat anders gaan bedenken.

 6. Brouwer schreef:

  Wat ee n nutteloze avond slechter kan het niet.
  Dat hier ook nog voor betaald moet worden zonde

 7. Loretta van Riel schreef:

  Inderdaad, puberaal en flauw. Ook het kankerverhaal heeft al een baard en drie keer kiezen gehad. Totaal onder de maat, zonde van tijd en geld

 8. brigitte schreef:

  waardeloze show zonde van ons geld en onze tijd . het belachelijk maken van mongolen vind ik beneden alle peil!!!!!!!!!

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.