Op 27 april is op 49-jarige leeftijd theatermaker Anil Jagdewsing overleden.

Jagdewsing studeerde in 1998 af aan de mimeopleiding in Amsterdam. Daarna speelde hij bij experimentele groepen zoals Space en De Kazerne, waarbij hij langzamerhand steeds meer zelf ging schrijven en maken.

In 2000 richtte Jagdewsing met zijn partner Bas Jilesen zijn eigen groep MGA (Mimegroep Amsterdam) op, waarmee hij in voorstellingen als Holland Xperience en Burning Bombay reflecteerde op zijn Surinaams-Hindoestaanse afkomst en zijn liefde voor Bollywood films vierde. Tien jaar lang maakten Jagdewsing en Jilesen voorstellingen, vaak ‘Urban stories’ over verscheidene culturen en subculturen. Jilesen overleed vorig jaar juni op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Naast zijn eigen werk bij MGA bleef hij spelen, onder andere bij Monk en Dood Paard. Daarnaast werkte hij als marketeer voor onder meer Monk en Jakop Ahlbom, werk waarin hij zich verder ontwikkelde als vaste publiciteitesmedewerker bij theaterbureau Alles voor de Kunsten van Wilma Kuite.

De laatste jaren speelde Jagdewsing bij De Toneelmakerij (De Tantes en Eet je bord leeg), V.I.G. (Je Suis… en Fuck da Police) en De Gemeenschap (The Shakespeare Club en Christine van Stralen, de Musical). Bij die laatste groep deed hij dramaturgie voor de voorstelling Nederlandse Comedie, die door de coronamaatregelen geannuleerd werd. Voor oktober dit jaar stond de productie Naar Paramaribo in de planning, waarin hij samen met Kevin Klein en Floyd Koster zijn land van herkomst Suriname zou bezingen.

Naast zijn theaterwerk, was hij te zien in series en films als Chez Nous (2013), The Scarlet Seduction (1997) en Toren C (2008).

Foto Casper Koster