In Amsterdam is de van oorsprong Amerikaanse regisseur en theatermaker Nadine Coles Lavern overleden. Lavern (New York, 1959) volgde een regieopleiding in New York en kwam eind jaren ’80 naar Europa, waar ze in Amsterdam een eigen theatergroep oprichtte: Steppin’, dat opereerde vanuit het Polanentheater.

Ze regisseerde zwarte Amerikaanse schrijvers zoals Adrienne Kennedy (Funnyhouse of a Negro), Richard Wesley (The Past Is The Past) en Phillip Hayes Dean (This Bird of Dawning Singeth All Night Long). Later studeerde ze aan DasArts en werkte ze in Frascati met Sam Bogaerts en Jan Ritsema. Ze maakte voorstellingen over zwarte iconen als Malcolm X, Marvin Gaye (Marv’) en Patrice Lumumba (Lumumba-bah!) lang voordat persoonlijk getint biografisch theater courant werd.

Vanaf 2001 maakte ze geen eigen producties meer. Voor schrijver/performer Babs Gons regisseerde ze in 2010 nog het ‘choreopoem’ I Too Sing. Plannen voor een voorstelling over Tupac Shakur kwamen niet van de grond en ze had schoonmaakbaantjes om rond te komen. Ze werd eerder deze week gevonden in haar huis, waar ze twee weken eerder was overleden aan natuurlijke oorzaken.

Foto: Marv’ (1999) van Nadine Lavern/Nes Producties, Sanne Peper