Op dinsdag 17 maart is muzikant en theatermaker Felix Strategier op 69-jarige leeftijd overleden. Strategier was de drijvende kracht achter Theatergroep Flint en De Roode Bioscoop.

Na zijn studie aan het conservatorium ging Strategier in 1979 samen met Stef van den Eijnden straattheater maken onder de naam De Gebroeders Flint. In datzelfde jaar begon hij samen met vrienden en bekenden theater Vinkenhof aan het Haarlemmerplein in Amsterdam, de voorloper van De Roode Bioscoop.

Met De Gebroeders Flint won hij in 1993 de VSCD Mimeprijs. In 2000 stopte de groep als straattheatergezelschap en maakte een doorstart als Theatergroep Flint. Het gezelschap richtte zich op toegankelijke muziektheatervoorstellingen waarin Nederlandstalige poëzie centraal stond. Bijna alle voorstellingen van het gezelschap zijn ontwikkeld en uitgebracht in het huistheater De Roode Bioscoop.

Daarnaast maakte Strategier uiteenlopende, kleinschalige muziektheatervoorstellingen door het hele land, onder andere met Maarten van Roozendaal en Fran Waller Zeper. ‘Ik ben vrij en van niemand afhankelijk, dat is voor mij heel belangrijk. Ik moet ruimte in mijn kop hebben om te kunnen experimenteren, ben heel erg van doen en dan maar zien of het goed is’, zei hij afgelopen zomer nog tegen Het Parool.

Behalve in het theater, was hij ook te zien in enkele films en tv-series, zoals Pietje Bell en ’t Schaep met de 5 Pooten. Maar zijn hart lag bij zijn eigen theaterwerk, dat vooral eigenzinnig en intiem moest zijn. Uit datzelfde interview: ‘Ik heb weleens op De Parade gestaan, maar dat massale, daar vond ik geen zak aan. De laatste keer stonden we tussen twee generatoren, verschrikkelijk. Eén keer heb ik aan een grote voorstelling van Het Zuidelijk Toneel meegedaan, als figurant. Ook verschrikkelijk, aan iets meewerken dat ik niet zelf heb verzonnen.’

In 2013 werd bij Strategier voor het eerst kanker geconstateerd. In 2016 droeg hij De Roode Bioscoop over aan Martijn Grootendorst. Zijn laatste voorstelling maakte Strategier in de eerste maanden van dit jaar: Poëzie is mijn adem, waarin het werk van Remco Campert centraal stond. Strategier heeft de try-outs – met Campert in de zaal – nog kunnen spelen.

Foto: Krijn van Noordwijk