Theatermaker Eva Bal is op 82-jarige leeftijd overleden. Ze was oprichtster van toneelhuis KOPERGIETERY en zette zich in voor het jeugdtheater in Vlaanderen. 

Eva Bal, geboren als Eva Gerretsen in Den Haag, verrichte pionierswerk binnen het jeugdtheaterveld. In 1963 onderzocht ze, inmiddels verhuisd naar Vlaanderen, voor het Ministerie van Cultuur hoe het jeugdtheater in Vlaanderen een nieuwe impuls kon krijgen. In de jaren daarna creëerde ze verschillende voorstellingen voor onder andere Jeugd & Theater, de Beursschouwburg, Arca en het Brussels Kamertoneel (BKT). Ze ontwikkelde een eigen methode: ‘via improvisatie naar toneel’. Daarbij werkt ze multidisciplinair en zet ze kinderen en jongeren op het toneel, vanuit de overtuiging  dat jeugdtheater dicht bij de kinderen moet staan.

In 1978 richtte ze Speelteater Gent op, een dramacentrum waarmee ze producties voor en met kinderen en jongeren creëerde. Met het Speelteater trok ze in 1993 in een oude kopergieterij in het centrum van Gent en verandert de naam in KOPERGIETERY. Met dit gezelschap zette ze eigen creaties op en werkte ze verder met kinderen en jongeren in Theaterateliers. In 2003 gaf ze het artistiek leiderschap door aan Johan De Smet.

Bal werd door Koning Albert II in 2000 officieel in de adelstand verheven voor haar pionierswerk binnen het jeugdtheater. Daarbij kreeg ze de titel van barones. Door de jaren heen won ze, alleen of met de KOPERGIETERY, verschillende theaterprijzen. De laatste jaren van haar leven leed ze aan de ziekte van Alzheimer.