De vakjury van Het TheaterFestival van Vlaanderen heeft gisteren haar selectie bekend gemaakt van de 14 meest belangwekkende, maatschappelijk relevante en vernieuwende voorstellingen van het voorgaande jaar. 7 van die producties komen (deels) uit Nederland.

Net als in Nederland selecteert de Vlaamse theaterjury ieder jaar een reeks voorstellingen die in september zeker hernomen zouden moeten worden. De vakjury zag dit jaar opvallend veel Vlaams-Nederlandse producties in première gaan. Daarvan zijn er vier in hun selectie terug te vinden: Zeemaal, DARKMATTER, Een leuk avondje uit en Two. is not a solo. Daarnaast haalden twee Nederlandse producties de selectie: De Uitnodiging en The NarcoSexuals. In aanloop naar het festival maakt de jury nog een derde Nederlandse productie bekend. Ze worden op het festival gepresenteerd onder de # lowlands.

Drie producties uit de Vlaamse selectie werden eerder ook al gekozen door de Nederlandse Toneeljury: D̶A̶R̶K̶MATTER, Zeemaal en Analoog.

De (deels) Nederlandse producties uit de Vlaamse selectie:

Verder selecteerde de Vlaamse jury:

  • Analoog van DE HOE / Louis Janssens & Willem De Wolf
  • De Bleke Baron van KOPERGIETERY & KGbe
  • EXIT van Circumstances
  • Mimi’s Shebeen van Alesandra Seutin / Vocab Dance & KVS
  • The making of Berlin van BERLIN / Yves Degryse
  • Vake Poes; of hoe God verdween van laGeste / Lisaboa Houbrechts
  • VanThorhout van Alexander Vantournhout / not standing
  • Voorjaarsontwaken van Wolf Wolf
  • What remains van Ultima Vez

Als rode draad door de selectie lopen volgens de jury ‘verzoening tussen generaties, liefde en intimiteit tussen mensen, zorg voor de buitenstaander’. Ook met het publiek zoeken makers veeleer wederzijdse genegenheid dan scherpe oppositie op. ‘Post-corona wordt de zaal liever omarmd, opgevrolijkt, verwonderd, dichterbij gehaald, direct betrokken’, schrijft de jury in haar rapport.

De vakjury van Het TheaterFestival van Vlaanderen bestaat dit jaar uit Charlotte De Somviele, Filip Tielens, Audrey Leboutte, Wim Van Parijs, Emilie Kabongo, Gable Roelofsen en Lore Missinne. In navolging van Nederland en in samenwerking met Female Economy gaat het festival dit jaar ook drie WijkJury’s lanceren. Onbevangen stadsbewoners uit Antwerpen, Brussel en Gent met weinig tot geen ervaring met theater gaan op zoek naar een eigen favoriet. In 2024 stelt elke jury hun ‘Keuze van de WijkJury’ voor tijdens het festival.

Het Vlaams TheaterFestival 2023 vindt plaats in Brussel van  7 tot en met 17 september 2023.

Foto: Moon Saris – De Uitnodiging van Laura van Dolron