De jury van het Vlaams Theaterfestival heeft haar selectie bekendgemaakt. De veertien beste voorstellingen uit seizoen 2013-2014 beslaan een breed spectrum van uiteenlopende theater-, dans- en jeugdtheaterproducties. De jury spreekt uitermate lovend over het afgelopen seizoen en vond het dit jaar ‘een verdraaid pittig karwei om uit de waslijst parels de allermooiste en meest exceptionele voorstellingen te selecteren.’ Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de jury het moeilijk had om tot een selectie te komen en het aanbod keurig en weinigzeggend noemde.

Zowel in Vlaanderen als in Nederland werden in alle mogelijke theatergenres hoge toppen gescheerd, schrijft de jury in haar rapport. Geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival 2014 zijn:

In haar rapport schrijft de jury dat deze selectie en het afgelopen seizoen toont hoe de maatschappelijke crisis waarin we terechtgekomen zijn kunstenaars prikkelt en hun noodzaak tot creëren aanscherpt. ‘Kunstenaars toonden zich het afgelopen seizoen van hun meest geëngageerde én virtuoze kant. Alsof men weer lijkt te beseffen dat het eeuwenoude ritueel dat theater is ook een hedendaagse, wendbare kunstvorm is die een wezenlijke, actuele boodschap kan overbrengen.’ Vorig jaar schreef de jury nog dat ze teleurgesteld was in het ontbreken van reflectie op de kunstbezuinigingen in Nederland.

De jury bestaat uit voorzitter Helmut Lotigiers (muzikant), Michiel Van Cauwelaert (scenograaf en lichtontwerper), Annelies Vancraeynest (programmeur), Robbert van Heuven (dramaturg en theaterjournalist) en Els Van Steenberghe (journalist).

Ook koos de jury twee voorstellingen uit de selectie van het Nederlands Theaterfestival: Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Toneelschuur Producties/Paul Knieriem en Achterkant van De Warme Winkel (enkel te zien op het Nederlands Theaterfestival). De kinderjury, zes meisjes tussen de tien en veertien jaar, maakte een selectie uit het jeugdaanbod van het afgelopen seizoen en koos voor Zoutloos van Studio Orka, Snipperdagen (6+) van Fabuleus, Zigzag zigzag (8+) van Inne Goris/Zeven en Dinska Bronska (9+) van Marthatentatief.

Eerder selecteerde de jury vijf producties voor Circuit X: een reeks voorstellingen van jonge theatermakers die, nadat ze worden voorgesteld op het Theaterfestival, op tournee gaan langs de cultuurcentra in Vlaanderen. 

Het Vlaams Theaterfestival vindt dit jaar plaats in Antwerpen, in en rond deSingel, Monty, DE Studio en Toneelhuis/Bourla van donderdag 4 tot zondag 14 september 2014. Het volledige juryrapport lees je hier.

(The dog days are over – Jan Martens, foto: Piet Goethals)