Zowel Het Houten Huis als De Toneelmakerij winnen dit jaar twee Zilveren Krekels. De VSCD-Jeugdtheaterjury maakte gisteren alle winnaars bekend van de Zilveren Krekels, de nominaties voor de meest indrukwekkende productie en prestatie in het jeugdtheater.

Alle winnaars van een Zilveren Krekel maken kans op een Gouden Krekel die op 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater wordt uitgereikt in de categorieën ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ en ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’. De jury keek voor de nominaties dit jaar zowel naar seizoen 2019-2020 als 2020-2021, aangezien er vorig jaar door corona geen prijzen zijn uitgereikt.

In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’ zijn er Zilveren Krekels of nominaties voor IK .. eh ik (6+) door Het Houten Huis & Nordland Visual Theatre, Zwijnenstal door Theater Sonnevanck & de Nederlandse Reisopera en (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel door Theater Artemis i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm.

IK .. eh ik (6+) leek de jury wel een schilderij. ‘De twee fantastische acteurs Martin Franke (die ook voor de dromerige muziek tekent) en zijn alter ego Daan Hamel zijn als een vis in het water en slagen er door hun technisch vakmanschap in om voor onze ogen samen te vloeien tot één personage.’ Zwijnenstal noemt de jury een gelaagde familievoorstelling waarin de thematiek van leiderschap en democratie behendig geserveerd wordt in heerlijke hapjes, ondersteund door virtuoos uitgevoerde muziek. En over  (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel schrijft het juryrapport ‘behoorlijk vaag, laat zich lastig navertellen, maar is van begin tot het einde raak’.

De Zilveren Krekels in de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ in het jeugdtheater gaan naar Candela Murillo voor haar spel in Kleur en Klank (2+) van Dadodans, Frieda Barnhard voor haar vertolking van de rol van meisje in Age of Rage (14+) van De Toneelmakerij, Guus van der Steen voor zijn vertolking van Moon in De toverfluit (7+) van De Toneelmakerij & Silbersee en naar Douwe Hibma voor zowel het decorontwerp van IK … eh ik  als zijn bijdrage aan het decorontwerp van Ruimtevlucht door Het Houten Huis & Holland Opera.

Bij de twee totaal verschillende voorstellingen viel bij de VSCD-Jeugdtheaterjury Hibma’s decorontwerp op, ‘door de eigenzinnigheid en kracht die eruit sprak’. Hibma vermijdt met zijn vormgeving volgens de jury platgetreden paden. ‘Geen metallic, Star Wars-achtige uitstraling , maar een ruimteschip als een ark van Noach in Ruimtevlucht. Bij IK…eh Ik draagt Hibma’s hele decor onnavolgbaar bij aan het gevoel van verwarring en onmacht dat het hoofdpersonage ervaart. Een decor als een tollend surrealistisch schilderij waar je met open mond naar blijft kijken.’

De VSCD-Jeugdtheaterjury bestaat uit Katinka Enkhuizen (juryvoorzitter, programmeur Theater Rotterdam), Hans Smit (journalist o.a. Het Parool en Theaterkrant), Urmie Plein (actrice), Alex Mooren (programmeur Theater Castellum), Marjet van Os (directeur Theater Cascade) en Daan Valkhof (programmeur Het Nationale Theater).

Tijdens het Nederlands Theater Festival en NTFjong van 2 t/m 12 september 2021 worden de genomineerde voorstellingen, indien productioneel haalbaar, gepresenteerd in Theater de Krakeling. Tijdens de Jeugdtheatermiddag op zaterdag 11 september ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel.

Foto: IK .. eh ik van Het Houten Huis & Nordland Visual Theatre, Moon Saris