De Jeugdtheaterjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft de eerste Zilveren Krekels bekendgemaakt. De genomineerden maken in september kans op de Gouden Krekel, de Jeugdtheaterprijs voor de meest indrukwekkende podiumprestatie of productie.

In de categorie meest indrukwekkende productie hebben de voorstellingen Prinses van tuig en richel van Theatergroep Siberia, Niet Wiet, wel Nel van Hoge Fronten en Lieke Benders, Woef side story van het Ro Theater en Mehmet de Veroveraar van de Toneelmakerij in samenwerking met Theater de Vest een Zilveren Krekel ontvangen.

In de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie ontvangt Carly Everaert een Zilveren Krekel voor de kostuums in de voorstellingen Mehmet de Veroveraar en Pinokkio. Volgens de jury zijn de kostuums een lust voor het oog en ‘vertegenwoordigen ze ook subtiel of expliciet de sfeer van de voorstelling als geheel’. Ook poppenspeler Elout Hol heeft binnen de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie een Zilveren Krekel gekregen. De jury roemt zijn fenomenale techniek waarbij hij zich volledig ten dienst stelt aan zijn poppen.

De Gouden Krekels 2013 voor de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie worden in september uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival. De VSCD Jeugdtheaterjury bestaat uit Walther van den Heuvel, Barbara Lindenbergh, Colette van Wees, Brechtje Zwaneveld, Jorieke Abbing, Eva Pit en Annette Embrechts.

(Mehmet de Veroveraar – De Toneelmakerij, foto: Sanne Peper)