Vandaag heeft de VSCD-jeugdtheaterjury de eerste Zilveren Krekels bekendgemaakt. Theater Sonnevanck, Introdans, Tg. Winterberg & STIP Theaterproducties en NTjong & DOX winnen de prijs in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. Actrice Janne Desmet krijgt de Zilveren Krekel voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ voor haar rol in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten van Schippers & Van Gucht.

Alle winnaars van de Zilveren Krekels maken kans op de Gouden Krekel, die in beide categorieën op 16 september tijdens de slotavond van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam wordt uitgereikt.

In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ wordt Edward Scharenhand van Theater Sonnevanck genoemd als ‘een mooi duister sprookje met scherpe randjes’. So You Think You Can Stoelendans van Introdans noemt de jury ‘een afwisselende en sensationele voorstelling’, Meneertje Meer van Tg. Winterberg en STIP Theaterproducties ‘een razend knappe voorstelling waarin de allerkleinsten maar ook iets oudere kinderen hun eigen gedrag subtiel gespiegeld zien’ en Bloedlink van DOX en NTjong wordt ‘een minimaatschappij in your face’ genoemd. Over het spel van Janne Desmet schrijft de jury ‘krachtig acteerwerk van het hoogste niveau’.

De VSCD-Jeugdtheaterjury bestaat dit jaar uit voorzitter Leontien Wiering (directeur Het Klooster), Raoul Boer (directeur Schouwburg Hengelo), Gonny Gaakeer (actrice), Hillechien Steenbruggen (programmering en marketing Schouwburg Het Park), Hans Smit (journalist), Katinka Enkhuizen (programmeur Theater Rotterdam) en Nasim Miradi (theatermaker).

De Zilveren Krekels worden in de middag voorafgaand aan het Gala van het Nederlands Theater, op de slotdag van het Nederlands Theater Festival, uitgereikt in De Krakeling in Amsterdam.

Foto Janne Desmet in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten – Schippers & Van Gucht: Kurt van der Elst