Ursul de Geer is maandagavond op 74-jarige leeftijd overleden. De regisseur en presentator was al enige tijd ernstig ziek en overleed in zijn woonplaats Amsterdam.

Ursul de Geer (Zeist,  1946) studeerde aanvankelijk economie en andragogie, van zijn ouders mocht hij niet naar de toneelschool. Via het studententoneel maakte hij alsnog de overstap.

In het Theaterjaarboek over Aktie Tomaat vertelt hij hoe hij als economiestudent in september 1969 bij theaterwetenschap meespeelde in een allesbepalende opvoering van Alkestis van Euripides. Onder anderen Gerardjan Rijnders en Tom Blokdijk deden ook mee. ‘Ik was natuurlijk een keurige jongen uit Zeist, dus ik had een donkergroen, driedelig tweed pak aan met een das. Toen kwam onze regisseur binnen, dat was Shireen Strooker, waanzinnig mooi in een soort plastic jurkje. Ik wist niet wat me overkwam. We wilden eerst om de tafel de tekst analyseren, maar Shireen gaf alleen maar spelopdrachten: “Ga eens dood.” Dus ik speel een sterfscène. “Ja, zo gaat iedereen dood.” Ik begreep er helemaal geen hol van. “Maar als jij nou eens stil blijft staan en iedereen om je heen beweegt. Dan ben je toch ook dood?” Shireen is eigenlijk mijn toneelmoeder. En de volgende dag had ik natuurlijk dat pak niet meer aan.’

Met zijn medestudenten speelde hij even later een belangrijke rol in Aktie Tomaat. Tijdens de opvoering van ‘Toller’ door de Nederlandse Comedie op 21 december 1969 stak hij in de Amsterdamse Stadsschouwburg zelfs een rookbom af.

Daarna speelde De Geer onder andere bij de Nieuwe Komedie, Toneelgroep Centrum en Persona. Maar al snel focust hij zich op het regisseren van voorstellingen, onder meer bij Maccus, het Utrechts Toneelschrijversproject en Wallis Theaterproducties. In 2012 regisseerde hij de musical Grand Hotel bij M-Lab, ‘een grootse musical in handzaam miniformaat’.

De laatste jaren specialiseerde hij zich in het regisseren van boekbewerkingen, die vooral geproduceerd werden bij Bos Theaterproducties, zoals Vele hemels boven de zevende, Stoner en Haar naam was SarahZijn laatste voorstelling was De Aanslag, met onder anderen Peter Bolhuis, Henriette Tol en Victor Low. Vanwege de coronacrisis heeft deze voorstelling slechts drie keer kunnen spelen.

Naast zijn theatercarrière werkte De Geer voor televisie. Hij maakte onder andere het programma Voor niks gaat de zon op, Bookz en natuurlijk ’t is hier fantasties, waar hij Nederlandse vakantiegangers volgde op hun zonnige strandvakanties. Ook was hij als acteur te zien in films, zoals Spetters en De Vierde Man, beide geregisseerd door Paul Verhoeven.

Begin dit jaar kreeg De Geer te horen dat hij leed aan blaaskanker. Een paar weken geleden hield hij in de Amsterdamse Stadsschouwburg een afscheidsbijeenkomst voor dertig familieleden en vrienden.

Foto: Bert Nienhuis