In Parijs is op 67-jarige leeftijd de Zwitserse regisseur en artistiek leider Luc Bondy overleden. Hij wordt gezien als een van de grote Europese regisseurs en theaterleiders. Bondy was sinds 2012 artistiek directeur van Théâtre de l’Odéon. Eerder leidde hij de Schaubühne in Berlijn en de Wiener Festwochen. Voor de Brusselse opera De Munt schreef hij libretti voor de opera’s van Philippe Boesmans, die hij ook regisseerde.

Bondy, geboren in Zürich in 1948, stamde uit een bekende literaire familie. Hij studeerde mime in Parijs bij Jacques Lecoq en ging aan het werk in verschillende Duitse theaters. in 1973 brak hij door met een enscenering van The Sea van Edward Bond in München. In 1985 was hij de verrassende keus om Peter Stein op te volgen bij de Schaubühne. Daar werd hij een van de belangrijkste regisseurs van het werk van toneelschrijver Botho Strauß.

In Duitsland had hij de reputatie van een lichte acteursregisseur die in zijn beste werk ‘de zwaartekracht volledig buiten werking kon stellen’, aldus een Oostenrijkse krant. In de opera was hij een van de voorvechters van regisseursopera en werd hij geroemd om zijn ingrepen in de vrouwenrollen. Hij regisseerde nooit in Nederland, maar zijn werk was twee maal te zien bij De Nederlandse Opera: Macbeth van Verdi in 2003 en Hercules van Händel in 2007. In 2008 was voor het laatst een regie van Bondy in Nederland te zien: een gastvoorstelling van La seconde surprise de l’amour van Marivaux in Den Haag.