De Britse theater- en operaregisseur Peter Hall is op 86-jarige leeftijd in Londen overleden. Hall was onder meer oprichter van de Royal Shakespeare Company en voormalige artistiek directeur van het Royal National Theatre in Londen. 

In zijn overlijdensbericht noemt het National Theatre Sir Peter Reginald Frederick Hall (Suffolk, 1930) ‘één van de grote namen in het Britse theater’ met ‘een ongekend grote invloed in de twintigste eeuw op het artistieke leven in Groot-Brittannië’.  Als directeur van het Arts Theatre introduceerde hij toneelauteurs als Samuel Becket, Tennessee Williams en Harold Pinter bij het Londense publiek.

In 1960 richtte hij op 29-jarige leeftijd in Stratford-upon-Avon de Royal Shakespeare Company op. Twee jaar later stond hij met het gezelschap ook op het Holland Festival met zijn regie van The Hollow Crown. Later werd hij artistiek directeur en regisseur van onder meer de National Theatre (1973–88) in Londen, het Glyndebourne Festival Opera (1984–1990), zijn eigen Peter Hall Company (1998–2011) en The Rose Theatre in Kingston in 2003.

Als operaregisseur werkte Hall bij de operahuizen van onder meer Londen, New York en Houston. Op het Bayreuth Festival ging zijn regie van Wagners Ring des Nibelungen in premiere op de honderdste verjaardag van het overlijden van de componist.

Hij ontving de Orde van het Britse Rijk in 1963 en werd tot ridder geslagen in 1977 voor zijn diensten aan het theater. Hij kreeg een Laurence Olivier Award en hij werd benoemd tot Chancellor van de Kingston Universiteit in 2000.

Hall trouwde vier keer, waaronder met actrice Leslie Caron en de operazangeres Maria Ewing. Hij kreeg zes kinderen, met wie hij allemaal heeft samengewerkt. De regisseur leed sinds 2011 aan dementie en trok zich vanaf dan terug uit het openbare leven.

Foto: Sarah Lee / the Guardian