Emeritus hoogleraar Theaterwetenschap Rob Erenstein is op 1 juli in zijn woonplaats Hilversum overleden. De markante onderzoeker stond bekend als een bevlogen verteller over de theatergeschiedenis, met als absolute specialisatie de commedia dell’arte. 

Rob Erenstein (Semarang, 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en ‘dramaturgie en geschiedenis van de dramatische kunst’ in Amsterdam. In 1969 werd hij wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Theaterwetenschap en speelde vanuit die functie een belangrijke rol bij Aktie Tomaat: de actiegroep kwam bijeen in zijn kamer in het gebouw van het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat. In 1978 promoveerde hij op het proefschrift De herder en de hoveling; een onderzoek naar de aard en de functies van pastorale voorstellingen aan de hoven van Noord-Italië in de 16e eeuw.

In 1997 werd Erenstein aangesteld als hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze functie vervulde hij met elan tot zijn emeritaat in 2004.

Naast zijn werk op de universiteit schreef Erenstein toneelkritieken voor het Algemeen Handelsblad en werkte hij van 1969 tot 1984 geregeld als script-editor en dramaturg bij de VARA, de AVRO en de IKON. Hij schreef onder meer mee aan de tv-serie De zesde klas. Van 1975 tot 1981 maakte hij deel uit van de Raad voor de Kunst.

Tijdens zijn loopbaan als docent en onderzoeker ontwikkelde Erenstein zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de commedia dell’arte en de theatericonografie. Ook verzorgde hij vele lezingen over de theatergeschiedenis, bijvoorbeeld als inleider bij toneelvoorstellingen. Zijn magnum opus is het alom geprezen overzicht van de toneelgeschiedenis in Nederland en Vlaanderen, Een Theatergeschiedenis der Nederlanden uit 1996, waarover hij de redactie voerde.

Als bevlogen verteller was Erenstein zeer geliefd bij zijn studenten. In zijn colleges theatergeschiedenis oreerde hij regelmatig uit zijn hoofd en tot tranen toe geroerd hele delen uit de Oidipous of Hamlet. In zijn overlijdensadvertentie in NRC wordt Hamlet ook geciteerd: He was a man, take him for all in all. I shall not look upon his like again.