Theaterhistoricus Rob Erenstein overleden

Door gepubliceerd 7 juli 2017

Emeritus hoogleraar Theaterwetenschap Rob Erenstein is op 1 juli in zijn woonplaats Hilversum overleden. De markante onderzoeker stond bekend als een bevlogen verteller over de theatergeschiedenis, met als absolute specialisatie de commedia dell’arte. 

Rob Erenstein (Semarang, 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en ‘dramaturgie en geschiedenis van de dramatische kunst’ in Amsterdam. In 1969 werd hij wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Theaterwetenschap en speelde vanuit die functie een belangrijke rol bij Aktie Tomaat: de actiegroep kwam bijeen in zijn kamer in het gebouw van het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat. In 1978 promoveerde hij op het proefschrift De herder en de hoveling; een onderzoek naar de aard en de functies van pastorale voorstellingen aan de hoven van Noord-Italië in de 16e eeuw.

In 1997 werd Erenstein aangesteld als hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze functie vervulde hij met elan tot zijn emeritaat in 2004.

Naast zijn werk op de universiteit schreef Erenstein toneelkritieken voor het Algemeen Handelsblad en werkte hij van 1969 tot 1984 geregeld als script-editor en dramaturg bij de VARA, de AVRO en de IKON. Hij schreef onder meer mee aan de tv-serie De zesde klas. Van 1975 tot 1981 maakte hij deel uit van de Raad voor de Kunst.

Tijdens zijn loopbaan als docent en onderzoeker ontwikkelde Erenstein zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de commedia dell’arte en de theatericonografie. Ook verzorgde hij vele lezingen over de theatergeschiedenis, bijvoorbeeld als inleider bij toneelvoorstellingen. Zijn magnum opus is het alom geprezen overzicht van de toneelgeschiedenis in Nederland en Vlaanderen, Een Theatergeschiedenis der Nederlanden uit 1996, waarover hij de redactie voerde.

Als bevlogen verteller was Erenstein zeer geliefd bij zijn studenten. In zijn colleges theatergeschiedenis oreerde hij regelmatig uit zijn hoofd en tot tranen toe geroerd hele delen uit de Oidipous of Hamlet. In zijn overlijdensadvertentie in NRC wordt Hamlet ook geciteerd: He was a man, take him for all in all. I shall not look upon his like again.

3 Reacties

 1. Jan Eikenboom
  Geplaatst op 7 juli 2017 om 12:15 | Permalink

  Rob, die begin jaren ’80 bestuurslid was van Noordelijk Theater de Voorziening (nu Noordelijk Toneel), kon smakelijk vertellen. Zo haalde hij een decadent Frans kookboek aan waarin een van de recepten begon met ‘Men kope een fazant, en werpe hem weg…’. Zijn bulderende lach deed de rest.

 2. Elmar
  Geplaatst op 7 juli 2017 om 13:13 | Permalink

  Een bijzonder prettige docent. Toen ik bij aanvang van een van zijn colleges een keer een leuk meisje in de bank voor mij aansprak, klonk van achter het katheder ‘gedraag je je wel een beetje tegen mijn dochter?!’

 3. Frank Peeters
  Geplaatst op 8 juli 2017 om 14:32 | Permalink

  Ik ken Rob van begin jaren ’90 als collega theaterhistoricus. Onze optredens op de FIRT-congressen en vooral ons gezamenlijk studieverblijf van een jaar in Wassenaar als fellows van een VNC-stipendium, heeft de basis gelegd voor een levenslange vriendschap. Ik leerde Rob kennen als een gedreven en bezielde wetenschapper en docent, een gepassioneerde golfspeler, een begenadigd causeur en connaisseur van alle heerlijkheden des levens. Ik zal je missen, lieve vriend.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Elders

  Nog geen andere recensies