Gert de Boer, oprichter en zakelijk leider van Theater Rast, is op 18 april op zestigjarige leeftijd overleden.

De Boer startte samen met Șaban Ol en Celil Toksöz in 2000 de interculturele theatergroep Rast in Amsterdam, die uitgroeide tot het huisgezelschap van Podium Mozaïek. Met Rast maakte De Boer voorstellingen voor een cultureel divers publiek, waaronder de laatste jaren George & Eran lossen wereldvrede op (I en II), Who’s Afraid of Romeo and Julia en De vlucht van de granaatappel.

Eran Ben Michaël, een van acteurs met wie De Boer langdurig werkte, noemt hem ‘een rots waarop iedereen kon steunen’. ‘Hij was de hardstwerkende zakelijk leider die ik ooit heb meegemaakt. Hij was heel erg begaan, het was echt zijn club. Hij vond het belangrijk dat jij je er als acteur thuis voelde en liet je heel gul meedenken over het verloop van het project. Je werd dan even opgenomen in zijn familie.’

Na het afronden van zijn studie geschiedenis aan de VU in Amsterdam begon De Boer in 1982 als cultuurmedewerker bij het Komitee Zuidelijk Afrika. Vervolgens was hij tien jaar lang programmeur wereldmuziek van het interculturele theater Rasa in Utrecht, waarna hij Theater Rast oprichtte.