Multitalent Steef de Jong en creatief productiebureau Well Made Productions zijn de winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023. Ze mogen het prijzengeld van 60.000 euro (per winnaar) naar eigen inzicht inzetten voor hun artistieke ontwikkeling.

Deze grootste podiumprijs van het land wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Kandidaten moeten een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire. Ilay den Boer, Fresku en Nastaran Razawi Khorasani waren ook genomineerd voor de prijs en krijgen elk nog een geldbedrag van 10.000 euro.

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver én beeldend kunstenaar. In 2014 richtte hij met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, met als missie het genre operette weer tot leven brengen. Zijn recente voorstelling De Dappere Soldaat, een bewerking van een operette uit 1908 van Oscar Straus, werd dit jaar geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival. Onlangs won hij ook al de Johan Kaart Prijs en de Erik Vos Prijs. ‘2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong’, schrijft de adviescommissie van Gieskes-Strijbis.

Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D-wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend. Als regisseur, componist én als speler heeft De Jong een uitstekende fijnproeversneus voor de juiste rolverdeling en is het bijzonder knap hoe zijn werk publieksgroepen kan verbinden: van jeugd en gezinnen, tot cabaret- en klassieke muziekliefhebbers.

Well Made Productions werd in 2015 opgericht door creatieve producenten Samora Bergtop (1978) en Ellen Tjon A Meeuw (1975) om nieuwe en ongehoorde verhalen te vertellen vanuit een bi-cultureel perspectief. Nu zo’n tien jaar onderweg levert dat volgens de adviescommissie ‘uiterst actueel en urgent totaaltheater met muziek en video op, dat node gemist werd op de podia in Nederland en zodoende een belangrijke en betekenisvolle bijdrage levert aan de meerstemmigheid in het theaterveld’.

Het ambitieuze duo bevraagt de artistieke norm en schuwt het risico niet, toont lef en uithoudingsvermogen, en houdt het publiek een spiegel voor. Met eigen verhalen en vertaald repertoire weet Well Made Productions een nieuw publiek te verwelkomen in de schouwburgen.

Well Made Productions bracht onder meer de voorstellingen Beige, Yoniverse, Clybourne Park, Beneatha’s Place, A Raisin in the Sun en recent The Story of Travis uit. Net als Steef de Jong werd ook Well Made Productions dit jaar geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival

Foto: Emma Sini te Hietbrink