De Johan Kaart Prijs gaat dit jaar naar theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong. ‘De Jong heeft de afgelopen jaren met een enorme gedrevenheid, muzikaliteit en een ongeëvenaarde creativiteit een volstrekt eigen theatervorm ontwikkeld en op originele wijze de operette weer aantrekkelijk en voor een breed publiek toegankelijk gemaakt’, schrijft de jury van de theateramusementsprijs.

De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Eerdere winnaars zijn onder anderen Alex Klaasen, Simone Kleinsma en André van Duin. De Jong ontvangt de onderscheiding op 10 juli in het Amsterdamse theater DeLaMar. Artiesten die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld treden daarbij op.

Steef de Jong (1983) is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna DasArts in Amsterdam. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, waar hij op basis van zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette de solovoorstellingen Groots en meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel maakte. Dit drieluik werd opgevolgd door onder andere De Modern Art Revue met Alex Klaasen, Orfeo en Sisy boy. Opvallend zijn de zelfgemaakte kartonnen decors van De Jong, die vaak op ingenieuze wijze het publiek weten te verrassen.

Recentelijk maakte De Jong de overstap naar de grote zaal met de voorstellingen Operetta Land en Steefs O. Show, die beide konden rekenen op lovende recensies en uitverkochte zalen. Daardoor krijgt hij de mogelijkheid om een nog groter publiek aan zich te binden. ‘Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in zijn carrière die juist nu de Johan Kaart Prijs verdient’, schrijft de jury.

Eerder won De Jong al de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth en de Mary Dresselhuys Prijs.

Foto: Tim Stet