De Erik Vos Prijs 2023 gaat naar regisseur en theatermaker Steef de Jong. Dat maakte het Nederlands Theater Festival vandaag bekend. De jury noemt De Jong een maker met een eigenzinnige signatuur op zowel het gebied van acteren als het gebied van vormgeving; ‘een bijzondere combinatie van talenten die zijn werk optilt naar een hoog niveau’. Erik Vos zelf overhandigt de tweejaarlijkse prijs voor regisseurs op 9 september tijdens het Nederlands Theater Festival.

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver én beeldend kunstenaar. In 2006 studeerde hij als beeldend kunstenaar af aan de Rietveld Academie met de muziekvoorstelling Stevens Testosteron Revue. In 2009 rondde hij zijn masterstudie aan DasArts af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie. In 2014 richtte hij met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op, met als missie het genre operette weer tot leven brengen.

In de voorstelling Groots en meeslepend wil ik leven uit 2014 bekende hij het theaterpubliek zijn liefde voor de 19e eeuw, Keizerin Sisi en vooral operette: ooit een afgezworen theatergenre in Nederland, daarna bijna vergeten. ‘Steef keerde het tij met karton’, schrijft het juryrapport. ‘Kartonnen kostuums, rekwisieten en panelen die als levensgrote, ingenieuze flapjesboeken en pop-up-decors van vorm en afbeelding konden veranderen. Zo omringde hij zich als eenling in de vlakke vloer-zaal toch met de charme van wisselende decors en machinerieën uit het 19e eeuwse theater.’

De Jong viel de afgelopen jaren al veelvuldig in de prijzen. Hij ontving onder meer de onderscheiding van Beste Voorstelling tijdens De Parade (2014), de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (2015), de Olifant Kunst- en Cultuurprijs Haarlem (2015), de Mary Dresselhuys Prijs (2017) en de Johan Kaart Prijs 2023. Voor zijn bijdrage aan de kwaliteit en diversiteit van de podiumkunsten is De Jong tevens genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023, die op 11 september wordt uitgereikt.

De Erik Vos Prijs ontvangt Steef de Jong op 9 september in het decor van zijn voorstelling De Dappere Soldaat, geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury voor de Officiële Juryselectie. Voorafgaand aan de uitreiking gaat hij voor publiek in gesprek met de naamgever van de prijs.

De Dappere Soldaat is van 7 t/m 15 september te zien in Amsterdam en Haarlem.

Foto: Tim Stet