Spoken word artiest Babs Gons, theatermaker Tjon Rockon, multi-instrumentalist, componist en producer BINKBEATS, choreograaf Katja Heitmann en theatermaker Naomi Velissariou zijn  genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020. Twee van hen maken kans op het prijzengeld van 60.000 euro per winnaar.Daarmee is de Gieskes-Strijbis de grootste podiumprijs van Nederland.

De prijs werd in 2017 opgericht door het Gieskes-Strijbis Fonds en wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Over de genomineerden schrijft de adviescommissie: ‘De vijf genomineerden voor de Podiumprijs 2020 laten zien hoe rijkgeschakeerd, beweeglijk en relevant de podiumkunsten in Nederland op dit moment zijn. Deze kandidaten durven met bezieling tegen de stroom in te denken en te werken.’

De adviescommissie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs bestaat dit jaar uit Tobias Kokkelmans (dramaturg/curator en voorzitter adviescommissie), Colin Benders (muzikant en componist onder de naam Kyteman), Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard), Rainer Hofmann (artistiek directeur SPRING) en Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis).

Eerdere winnaars waren onder anderen Bright Richards, Nicole Beutler, Rose Stories, Guilherme Miotto en Alexandra Broeder. De Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020 wordt op 7 september uitgereikt.

foto Permanent Destruction: The HM Concert (2019) van Naomi Velissariou, Theater Utrecht, Sanne Peper