Het Nationale Theater zet in seizoen 2018-2019 in op nieuwe teksten en bewerkingen voor de grote zaal. Maria Goos schrijft het familiedrama We zijn hier voor Robbie, voor een regie van artistiek leider Eric de Vroedt. Het is na The Nation het tweede deel van de theaterserie ‘Toneelstukken des Vaderlands’, waarin Het Nationale Theater een aantal prominente toneelschrijvers vraagt zich met nieuw repertoire voor de grote zaal te verhouden tot de staat van het land.

Het Nationale Theater heeft het nieuwe seizoen samengesteld rondom de vraag: wat betekent het om een gemeenschap te zijn? Die vraag vertaalt zich niet alleen in (nieuw) toneelrepertoire rondom die thematiek – het gezelschap onderzoekt ook hoe ze zichzelf als theaterhuis positioneert. In dat kader gaat het nieuwe samenwerkingen en verbintenissen aan, bijvoorbeeld met De Theateralliantie, een samenwerkingsverbond van schouwburgen, dat als co-producent bij We zijn hier voor Robbie zal optreden. De voorstelling is alleen te zien in langere speelperiodes bij de aangesloten theaters van De Theateralliantie.

Verder in de grote zaal
Daarnaast staat er een aantal nieuwe bewerkingen op het programma voor de grote zaal: Jibbe Willems maakt met De Vrekkin een rigoureuze Molière-hertaling voor regisseur Noël Fischer. Samen met Jacob Derwig bewerkt regisseur Jeroen De Man Het duel van Tsjechov. Nathan Vecht inspireert Onze straat op het toneelstuk Our Town van Thornton Wilder voor een regie van Daria Bukvić. Joeri Vos ten slotte schrijft The Hairy Ape Show naar het stuk van Eugene O’Neill, voor een regie van Eric de Vroedt.

In de grote zaal komt verder nog een nieuwe productie van Theu Boermans, maar daarover is nog niets bekend. Het seizoen trapt eind augustus af met een herneming van de succesvoorstelling van dit seizoen, de zesdelige theaterserie The Nation.

Kleine zaal
In de kleine zaal brengt Jeroen De Man de voorstelling Cinema, van toneelschrijver Annie Baker. Cinema is net als het Het duel onderdeel van een vierjarig ontwikkelingstraject dat De Man bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool aangaat. Theatermaker Sadettin Kırmızıyüz komt met het tweede deel van zijn theaterreeks Metropolis, waarin na onderwijs ditmaal de Haagse gemeentepolitiek centraal staat. Toneelschrijver Daan Windhorst maakt de scifi-thriller Revolutions voor een regie van Noël Fischer. Bovendien regisseert Fischer in het kader van de jeugdtheaterafdeling NTjong de nieuwe vlakkevloervoorstelling Robotje en staat er een herneming van de Sinterklaasvoorstelling Klaas gepland.

Ensemble
Onlangs
maakte Het Nationale Theater bekend dat Emmanuel Ohene Boafo en Yela de Koning in het kader van een tweejarig talentontwikkelingstraject tot het ensemble toetreden, dat daarmee in seizoen 2018-2019 uit zeventien acteurs bestaat. 

Foto We zijn hier voor Robbie: Sarah Carlier


Bekijk hier de plannen van de andere grote gezelschappen voor seizoen 2018-2019 (de lijst wordt aangevuld)