Acteurs Esther Scheldwacht, Fjodor Jozefzoon, June Yanez en Emma Buysse treden volgend seizoen toe tot het acteursensemble van Het Nationale Theater. Gisteren maakte het stadsgezelschap van Den Haag zijn programma bekend voor het nieuwe seizoen.

Esther Scheldwacht en Emma Buysse spelen meteen aan het begin van het seizoen als ensemblelid mee in De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt. Fjodor Jozefzoon zal onder meer spelen in QUEER PLANET van Noël Fischer, met een volledige queer-cast. En June Yanez, die vorig seizoen in de voorstelling Yerma van Eline Arbo speelde, zal aankomend seizoen weer met Arbo samenwerken en haar debuut als ensemblelid maken in De jaren; een toneelbewerking van de hitroman van Annie Ernaux.

Het Nationale Theater is een van de drie laatste theatergezelschappen in Nederland met een vast acteursensemble. Dit seizoen zijn er dertien acteurs bij het gezelschap in dienst, waaronder Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers en Romana Vrede. De enige andere gezelschappen met vaste acteursensembles zijn nog Internationaal Theater Amsterdam (met dit seizoen 19 acteurs) en het Noord Nederlands Toneel (5 acteurs en 9 dansers).

Komend seizoen presenteert Het Nationale Theater elf producties, waaronder de marathonvoorstelling De eeuw van mijn moeder van Eric de Vroedt en Every Briliant Thing van Erik Whien. Deze voorstellingen waren al kort te zien tussen coronalockdowns door, maar gaan volgend seizoen officieel in première en beginnen aan uitgebreide tournees door het land.

Voor drie producties werd een nieuwe Nederlandse theatertekst geschreven. De Vroedt regisseert zowel zijn zelfgeschreven De eeuw van mijn moeder als Laagland van auteur Nathan Vecht. Jibbe Willems schreef voor regisseur Noël Fischer een moderne toneelbewerking van Godfried Bomans’ kinderboek Erik of het klein insectenboek .

Foto: De eeuw van mij moeder, Sanne Peper