Het Nationale Theater neemt de jonge acteurs Yela de Koning (1994) en Emmanuel Ohene Boafo (1993) in het kader van een tweejarig talentontwikkelingstraject op in het ensemble. De Koning studeerde vorig jaar af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, Ohene Boafo voltooit naar verwachting de opleiding dit voorjaar.

Talentontwikkeling is een van de kerntaken van het Haagse gezelschap – zowel op de toneelvloer als in de kantoren en ateliers. Binnen dit traject spelen De Koning en Ohene Boafo zowel in voorstellingen in de vlakke vloer als grote zaal, werken ze met collega’s uit het ensemble en gastacteurs en zijn te zien in diverse omkaderende programma’s.

Beide acteurs speelden zich gedurende hun opleiding – door stages, samenwerkingsprojecten en afstudeerrollen – al in de kijker van het gezelschap. Artistiek leider Eric de Vroedt: ‘Yela zagen we tijdens de presentaties van Halfweg, ons project in samenwerking met de toneelscholen, elk jaar groeien. Zij maakte grote indruk met haar afstudeerrollen in De Presidentes van Werner Schwab en Augustus: Oklahoma van Tracy Letts. Emmanuel liep stage in Ondertussen in Casablanca. Niet alleen ontpopte hij zich tijdens de repetities en voorstellingen als een groot talent, ook stal hij de harten van het Haagse publiek dat hem de Guido de Moorprijs gaf.’

Ohene Boafo is vanaf volgende week bij het gezelschap te zien in De hereniging van de twee Korea’s in regie van Eric de Vroedt. De Koning speelt vanaf juni in Ondine, de zomervoorstelling van regisseur Jeroen de Man in coproductie met Toneelgroep Oostpool.

Sinds vorig seizoen is Het Nationale Theater samen met Toneelgroep Amsterdam het enige theatergezelschap in Nederland dat acteurs nog door middel van een vast dienstverband aan zich verbindt.

Foto’s: Something Els (l) / Neeltje de Vries (r)