In ieder geval tot en met 9 februari blijven de theaters gesloten voor publiek. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden.

CaDance in Korzo Studio X (x.korzo.nl)
Korzo lanceert deze week het nieuwe digitale platform Studio X, een 3D-vormgegeven online makershuis met onder meer een theaterzaal, mediacafé en pop-up room voor actuele programma’s. De 20ste editie van festival CaDance wordt het openingsevenement. Maar liefst zes voorstellingen gaan via livestream in première, waaronder Sonatinas 4 Feet van Duda Paiva en Fractal Collective, Glitter van Antonin Rioche en Feminale van Krisztina de Châtel en Astrid Boons. Festivalgangers kunnen in de Studio ook films, achtergrondinformatie, podcasts en tafelgesprekken met makers en gasten vinden. Burgemeester Jan van Zanen gaat het platform morgen officieel openen.
28 jan t/m 7 feb.
Kaarten voor oa livestreams (9 euro, 4 halen 3 betalen) via Korzo.

Urlaub in Deutschland van Wunderbaum
Het Rotterdamse theatercollectief Wunderbaum maakte in samenwerking met Theaterhaus Jena en de Duitse beeldend kunstenaar en regisseur Florian Schaumberger een slow movie over vakantie in coronatijd. De film werd afgelopen zomer gemaakt, toen opeens alles anders was en we massaal lokaal gingen reizen. Moeten we deze crisis zien als kans voor de duurzame, moderne vakantie?, vroegen de makers zich af. Is Duitsland het nieuwe Bali? Onder meer Walter Bart, Matijs Jansen, Stacyian Jackson, Elsie de Brauw, Johan Simons en Thomas Thieme (Das Leben Der Anderen) spelen mee in de film. Urlaub in Deutschland wordt in vijf delen, verspreid over vijf opeenvolgende avonden, vertoond (Engels ondertiteld). Voorafgaand aan iedere aflevering gaat Bart in gesprek met internationale gasten.
28 jan t/m 1 feb om 20.30 uur, online filmvertoning en gesprek via ZOOM.
Gratis kaarten via Theater Rotterdam.

Asian Celebration van Don’t Hit Mama
Don’t Hit Mama sluit eind deze maand zijn bestaan af als talentontwikkelorganisatie en producent van danstheater. De laatste voorstelling van het gezelschap is Asian Celebration, een dansperformance over familiebagage uit een koloniaal verleden. Verschillende generaties en verschillende danspraktijken delen het podium en vormen volgens onze recensent Fransien van der Putt een wonderlijke eenheid. ‘Samen met choreograaf Andrey ‘Drosha’ Grekhov zijn de dansers er in geslaagd om een brug te slaan tussen de ingehouden elegantie en schitterende beheersing van de Javaanse hofdans en het uitzinnige of licht hysterische raffinement van popping en locking, wat je zelden ziet in theaterdans of hiphoptheater’. Met Nita Liem, Sonja Bloem, Rajiv Bhagwanbali, Delphine “Deydey” Nguyen, Bart Deuss, Gi Au-Yeung en Clinton Mansyur.
30 jan om 19.30 uur, vanuit het Parktheater Eindhoven. Vanwege de avondklok wordt de voorstelling daar eerder op de dag al opgenomen.
Kaarten (6 euro) via Parktheater Eindhoven

Flamenco Biënnale
Het tweejaarlijkse muziek-en dansfestival zou oorspronkelijk in januari en februari de internationale hedendaagse flamencovoorhoede naar 12 steden in Nederland en België brengen. Als alternatief zendt het festival nu vanuit Spanje uit, tijdens twee online festivalweekends. De eerste avond is er de director’s cut te zien van de documentaire Cante Bueno Duele (Goede zang doet pijn), die festivaldirecteur Ernestina van de Noort en cameraman Martijn van Beenen in 2011 voor de NTR maakten. Dit weekend zijn er ook semi-live concerten van het Daniel Garcia Diego Trio en Pablo Martín Caminero Trio vanuit het befaamde jazz- en flamenco Café Berlinde in Madrid.
29 tm 31 jan en 6/7 feb.
Gratis kaarten via de Flamenco Biënnale.

Oom Wanja van Noord Nederlands Toneel 
Toen de theaters volledig werden gesloten, openden Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel al snel het NITE Hotel. In het speciaal ontworpen online theater (art design Martijn Halie) werden de afgelopen maanden voorstellingsregistraties getoond, live uitzendingen gemaakt en live performances opgevoerd. De hele maand februari draait in het hotel de theaterfilm Oom Wanja. De voorstelling die eraan ten grondslag lag, omschreef onze recensent Kester Freriks afgelopen oktober als ‘rauw, hard, radicaal’ en ‘angstwekkend actueler dan ooit’. Toen de theatertour na twee weken afgebroken werd, sloeg regisseur Liliane Brakema de handen ineen met cinematograaf Sal Kroonenberg voor een online theaterfilm. Onder meer Bram van der Heijden, Bien De Moor, Ali-Ben Horsting en Martijn Nieuwerf spelen mee.
1 tm 28 februari, on demand.
Kaarten (€ 7,50) via de ticketshop van het NITE Hotel

Foto: Urlaub in Deutschland van Wunderbaum, Theaterhaus Jena en Theater Rotterdam