Au. De theaters blijven nog zeker drie weken langer gesloten voor publiek. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams en andersoortige thuiskijkmogelijkheden.

URLAND DOET #1
URLAND is klaar met dat oneindige vooruitplannen. Het performancecollectief miste de vrijheid en de ruimte om gewoon te ‘doen’. Met de serie URLAND DOET werkt URLAND vier weken aan een voorstelling en deelt dan meteen het rauwe resultaat in een ‘voorstel voor een voorstelling’ met het publiek. In de eerste editie zetten Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet het metrum van de oude rederijkersrijm Elckerlijc op een beat. Ze gebruiken Erik Bindervoets hertaling uit 2016.
Registratie van een studiosessie op YouTube.

Gluur Live van TG Mangrove
Mangrove viert dit seizoen zijn tienjarig bestaan. Op 27 juli 2010 werd het Rotterdamse gezelschap opgericht om klassiekers te brengen voor alle mogelijke doelgroepen uit de samenleving. Gluur Live gluurt naar binnen bij verschillende Rotterdammers die allemaal een poging doen om in de eenzame coronatijd Oud en Nieuw te vieren. De voorstelling wordt op een speciale locatie in verschillende ruimtes gespeeld. De cast bestaat uit onder anderen Mylène d’Anjou en Aron en Annemieke Elstak.
5 t/m 14 februari, 19.00 of 20.00 uur, livestream
Kaarten (15 euro) via GluurLive  

Onze Henry van Henry van Loon
Na het overlijden van zijn moeder, blikt Van Loon (Oirschot, 1982) terug op zijn jeugd in Brabant. Volgens onze recensent Ruud Buurman is deze vijfde show van de cabaretier en acteur een ‘vreemd programma’ geworden, ‘waarin hij zijn unieke stijl, vol surrealisme, geouwehoer, en houterige botheid, combineert met warme herinneringen aan zijn moeder’. Na twee jaar uitverkochte zalen, presenteert SBS6 zaterdag de tv-première.
6 februari, 20.30 uur, tv-registratie SBS 6

Beyond the Black Box van de Brakke Grond, i.s.m. C-TAKT en SoAP Maastricht
Dit jaar zo goed als helemaal online, maar de essentie van het festival blijft. Beyond the Black Box presenteert nieuwe kunstenaars die de bestaande conventies openbreken en experimenteren met hybride vormen. Op het programma staan onder andere een live video-essay over Lourdes van Paulien Oltheten, een virtuele rondleiding van Robbert&Frank Frank&Robbert, een stilleven met live muziek van Charlotte Bouckaert, een kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld van Sien Vanmaele, een één-op-één ontmoeting met Ine Ubben en Clara Cortes en muziek, gesprekken en screenings van The Word Radio.
10 tm 13 februari, doorlopende livestream
Kaarten via de Brakke Grond, betaal naar draagkracht

Astro Angels van Theater Rotterdam 
In de eerste weken van december hebben ruim veertig MBO-studenten van verschillende Rotterdamse vakopleidingen bij Theater Rotterdam gewerkt aan een filmproject. In regie van mimecollectief Het Paradijs ontstond een theatrale film over een groep mensen die zich in 2030 heeft afgezonderd van de wereld als gevolg van een pandemie. Terwijl je kijkt naar beelden van hun bizarre nieuwe samenleving, hoor je de verhalen van jongeren van nu. Zij vertellen hoe ze deze huidige tijd ervaren en hoe zij kijken naar de toekomst.
11 februari, 20.00 uur, online filmvertoning
Gratis kaarten via Theater Rotterdam

Foto: Astro Angels van Theater Rotterdam