In ieder geval tot en met 9 februari blijven de theaters gesloten voor publiek. Om het vol te houden: vijf nieuwe tips voor livestreams, en andersoortige thuiskijkmogelijkheden.

In Naam van de Waarheid van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe  
Docuvoorstelling naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Multatuli. Acteur en levenskunstenaar Peter De Graef vraagt zich af hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden, met Multatuli’s ‘Japanse steenhouwer’ als inspiratiebron. Steeds wisselende ‘waarheidssprekers’ brengen een persoonlijke rede over de waarheid die zij willen verdedigen. Vanavond zijn dat acteur, rapper en schrijver Rashif el Kaoui (1988) en schrijver en filosofe Joke Hermsen (1961).
21 januari om 20.30 uur, livestream vanuit Theater Malpertuis in Tielt.
Kaarten (10 euro) via Malpertuis.

The Mad King van OPERA2DAY en New European Ensemble
Omringd door zijn vreemdsoortige vogelverzameling zwengelt een man zijn draaiorgel aan en raakt bevlogen door klank en kleur van merkwaardige mechanische instrumenten: alles om de kakelende stemmen in zijn hoofd te smoren. Dan vliegt er een vreemde gast binnen. Met bariton Charles Johnston en mimespeler Bodine Sutorius, in regie van de Italiaanse Stefano Simone Pintor. Voor deze voorstelling werken de gezelschappen samen met Museum Speelklok, specialist op het gebied van mechanische orgels en muziekinstrumenten. Muziek van Peter Maxwell Davies, Georg Friedrich Händel en Brendan Faegre.
22 januari om 20.oo uur, livestream vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Kaarten (10 euro) via Het Nationale Theater.

ITALive: Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties
Eline Arbo’s theaterbewerking van Édouard Louis’ autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule werd bejubeld door pers en publiek. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Arbo won de Regieprijs en de vier acteurs zijn gezamenlijk genomineerd voor de Louis d’Or voor Beste mannelijke hoofdrol. Aankomend weekend zou de voorstelling nog eenmaal te zien zijn tijdens het Brandhaarden festival in Internationaal Theater Amsterdam. Dat theater organiseert nu een hightech-livestream. Ook de prestigieuze Britse krant The Guardian kijkt hier al naar uit!
22 januari om 20.30 uur, livestream vanuit Internationaal Theater Amsterdam.
Kaarten (12,50 euro) via ITA

Mens + Machine: AM I van Project Wildeman
In 2021 staat Wildeman stil bij de relatie tussen mens en machine. Met AM I onderneemt het muziektheatergezelschap een ‘zoektocht naar de poëtische psyche van artificiële intelligentie’. Geïnspireerd op de dadaïstische en modernistische poëzie van Paul van Ostaijen wordt door de computer ter plekke gegenereerde poëzie samengesmolten met live visuals en repetitief, geïmproviseerd trompetspel. Na de live stream is er voor het publiek de gelegenheid om in gesprek te gaan met de makers: Wildeman, trompettist Milan Mes, dichter Robin Block, kunstmatige intelligentie-ingenieur David Fortini en VJ Frouke ter Velden.
23 januari om 20.30 uur, livestream in het kader van Wildeman TV.
Kaarten (5 euro) via eventbrite

Balletles
De online balletlessen van het Nationale Ballet zijn een grote hit. De eerste les van artistiek coördinator van de Junior Company Ernst Meisner is inmiddels meer dan één miljoen keer bekeken. Naast zijn algemene lessen ‘Barre’ en ‘Center Work’, zijn er ook tutorials van Wendeline Wijkstra, danser van het Corps de Ballet. Zij leert je onder andere de perfecte promenade, arabesque en attitude. Trek wat makkelijks aan en tover je aanrecht om tot barre.
Gratis registraties op de website van Het Nationale Ballet

Foto: The Mad King van OPERA2DAY