Alweer een week thuis zonder theater. Gelukkig zit deze week bomvol nieuwe livestreams en andere thuiskijkmogelijkheden om je weer even in het theater te wanen.

1. OPEN NITES van Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + NITE
De hele maand maart presenteren Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + NITE op hun gezamenlijke online platform NITE Hotel nieuwe makers. Ze krijgen er de kans om nieuw werk te maken en te presenteren. Op het programma staan voorstellingen van Robin de Puy, Stephanie Afrifa, Mateusz Staniak, Tim Linde, Luke Deane en Jan Hulst en Mart van Berckel en Angela Herenda.
1 t/m 31 maart
Kaarten: 10 euro

2. Anders van Vincent Bijlo
Nadat cabaretier Vincent Bijlo tegen de muren opvloog door de coronarisis, kwam hij tot een nieuw inzicht: we moeten onze wereld echt anders gaan inrichten. Live vanuit TV Kantine Walhalla speelt hij zijn nieuwe voorstelling Anders.
3 maart om 19.00 uur
Kaarten: 10 euro

3. Ik ben er even niet (8+) van MaasTD
De tournee voor live publiek is inmiddels verschoven naar 2022, maar de afscheidsvoorstelling van artistiek leider Moniek Merkx is zo goed als af en daarom dit weekend alvast via de website van Maas theater en dans te bekijken. Een mix van theater, dans en muziek, over de druk op jongen mensen om steeds mooier, beter en sterker te zijn dan ze zich voelen. De livestream is inclusief voor- en naprogramma.
5 maart om 19.30 uur
Kaarten: 7,50 euro

4. ZERO van STET
STET The EnglishTheatre wil laten zien hoezeer we geconditioneerd worden door nummers, regel- en wetgeving. Wat gebeurt er als we die nummers loslaten? Een work-in-progress van de Iraanse regisseur Arvand Dashtaray, die achteraf aanwezig is bij een nagesprek. In het Engels gespeeld door de Nederlands-Turkse actrice Robin Steegman.
5 maart om 20.00 uur
Kaarten: 15 euro

5. Een of andere Rus van Arsenaal Lazarus
Geïnspireerd op het leven en werk van de Russische dichter en schrijver Eduard Limonov. Auteur-regisseur Freek Mariën maakt er een hedendaagse tragedie van rond een ‘leading loser’. De gehele speelperiode is verplaatst naar het voorjaar van 2023, maar de voorstelling is nu al exclusief eenmalig te bekijken.
5 maart om 20.15 uur
Kaarten: 10 euro

6. Oostpool Stream: ECHO van Theatergroep ECHO
Een zwart-komische one-woman-show over een moeder zonder moeder. Actrice Anna Schoen is 41,5 als ze deze voorstelling gaat spelen, op dezelfde leeftijd kreeg haar moeder de diagnose kanker. Nu Anna zelf moeder is komt de dag in zicht dat ze ouder zal zijn dan haar moeder ooit geworden is. Een autobiografisch verhaal dat zich ontvouwt tot fictie. Met muziek van de Eef van Breen Group.
5 maart om 20.15 uur
Kaarten: 9,50 euro

7. Ontdekkingen van de Veenfabriek
Drie makers sluiten hun tweejarig Ontdekkingen-traject bij de Veenfabriek af. In dat traject krijgen makers de ruimte om hun eigen werk te ontwikkelen. Simon Boer presenteert SIMONS LAB, een onderzoek naar het repetitie-proces. Niki Verkaar toont het hoorspel That’s it! I’m going back to my TRAILER!, over het belang van samenhang. Tot slot presenteert Gerjan Piksen de meditatieve geluidsreis Ontscheppen.
5 en 6 maart om 19.00 uur
Kaarten: 10 euro

8. Pretpakket (6+) van Introdans
Een programma gewijd aan het werk van de Israëlische choreografe Inbal Pinto. Introdans gebruikte al eerder delen uit de choreografie Wrapped van Pinto, maar brengt nu voor het eerst de gehele versie. Volgens onze recensent Henri Drost ‘een even adembenemende als hilarische choreografie waarbij beide dansers afwisselen volmaakt synchroon, in spiegelbeeld of juist tegen elkaar converseren door middel van klakkende geluiden.’
6 maart om 20.00 uur
Kaarten: 2,99 euro

9. ITA Live: La reprise van IIPM / NTGENT
In deze spraakmakende voorstelling reconstrueert Milo Rau op toneel de marteling en moord op Ihsane Jarfi, een jonge moslim en homo uit Luik. Het is het eerste deel van zijn onderzoek naar theater. Hoe representeer je geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium? Waar begint het theater en waar eindigt het? Volgens onze recensent Evelyne Coussens ‘vervlecht de voorstelling op een scherpzinnige manier anekdotiek, filosofie, politiek en metatheater tot een voorstelling die niet wil ophouden wanneer het zaallicht aangaat’.
7 maart om 20.00 uur
Kaarten: 12,50 euro

10. Schuld of onschuld – de Droommoord van Hummelinck Stuurman
Na het succes van De Kerstmoord, kunnen we ons buigen over een nieuwe rechtszaak. In het online theaterspel krijgen deelnemers verschillende video’s te zien met verklaringen, getuigenissen, pleidooien en reacties. Ook krijg je toegang tot bewijsmateriaal, foto’s en dossiers. Aan het eind van de week stemt het publiek als jury over schuld of onschuld. Daarna velt de voorzitter van de rechtbank het vonnis en wordt de waarheid onthuld. Onder meer Louise Korthals, Jan Kooijman en Jules Croiset spelen teksten van Job en Peter Römer, naar een een idee van Frank van Laecke.
Het proces loopt van 8 t/m 15 maart
Kaarten: 15 euro

Foto La Reprise: Hubert Amiel