Recensies

 • Uso umano di esseri umani 22/5/2015 In Uso umano di esseri umani (menselijk gebruik van menselijke wezens) ontleedt Castellucci het fenomeen theater aan de hand van een oefening met een kunstmatige taal. Het is een intrigerend ritueel, maar zeker niet het interessantste werk van deze wereldregisseur. Ver uit het centrum van Brussel ligt de Pyramide, een merkwaardig gebouw met een schuin aflopend dak lees meer »
 • Daglicht 22/5/2015 Je bent 32 jaar, homo, parttime cabaretier en leraar aan een ROC. Je hebt alleen maar sneue relaties of ranzige seks. Je heterovrienden krijgen baby’s waar je bij op kraamvisite moet, met een kater van de vorige nacht. Je gaat altijd maar van het ergste uit, ’s ochtends zie je overal tegenop, ’s avonds heb lees meer »
 • Voorjaarsontwaken 2015 21/5/2015 Dans die er mooi uitziet en behaagt. Dans die spannend is omdat hij ter plekke lijkt te worden gemaakt. Dans die je meetrekt in een wonderlijk landschap. Het is allemaal te zien tijdens Voorjaarsontwaken, het mini-festival voor ontluikend choreografietalent dat Korzo dit jaar samen met het Nederlands Dans Theater presenteert. Zo vindt het werk van lees meer »
 • Phaedra’s Love 21/5/2015 Een sardonische, abjecte theatertekst is het, met perverse seks, een brute verkrachting en gruwelijke moorden. De Britse theaterauteur Sarah Kane plaatst in haar versie van het Phaedra-verhaal het tragisch geweld op de voorgrond, nauwkeurig beschreven in uitgebreide regieaanwijzingen. Regisseur Nina Spijkers kiest daarbij verrassend voor een streng gestileerde esthetiek. In Phaedra’s Love van Kane wordt lees meer »
 • Passions Humaines 21/5/2015 Belgisch is de productie Passion Humaines van het Toneelhuis zeker: De acteurs komen uit Wallonië en Vlaanderen, de twee talen vloeien in elkaar over. De voorstelling draait om een bas-reliëf: een Belgisch kunstwerk dat beeldhouwer Jef Lambeaux, bijgenaamd de Belgische Rodin, rond 1890 maakte in opdracht van koning Leopold II ter verfraaiing van zijn Jubelpark in Brussel. Het kunstwerk zorgde eind lees meer »
 • Exit 21/5/2015 In Exit grijpen Kris Verdonck en Alix Eynaudi alle theatrale middelen aan om de toeschouwer in een zintuiglijke reis te laten afdalen naar het onderbewustzijn. Tijdens de uitvoering van een reeks herhalende bewegingen verandert langzaam de omgeving. Zelden was een voorstelling zo verkwikkend. Hoe kun je de zintuigelijke waarneming van de toeschouwers beïnvloeden vanuit de lees meer »
 • Data 18/5/2015 In de solo Data zet choreograaf Giulio D’Anna het verstand tegenover het emotioneel beladen lichaam. Vrij letterlijk put de solo uit de surrealistische korte film The Perfect Human (1967) van de Zweedse antropoloog Jorgen Leth. Links op de achterwand zien we de droge cijfers van data geprojecteerd: lengte, gewicht, hartslag et cetera. Rechts in de lees meer »
 • Hulp 17/5/2015 Als toneel de kunst is om de tijd even stil te zetten, een helder probleem bij een kleine verzameling mensen neer te leggen, en op die manier hun hersens een uurtje te laten knersen, dan is de voorstelling Hulp goed toneel. Over de vraag: wat is dat eigenlijk precies, helpen? Het betreft een journalistiek toneelproject, dus is het hier de lees meer »
 • Leas Hochzeit 17/5/2015 ‘Überlebungsschuld, kennst Du das?’ En: ‘Ja, ich kenne Auschwitz, wie sieht das im Sommer aus?’ Het zijn slechts twee zinnen uit de Duitse versie van het toneelstuk Leedvermaak (1982) van Judith Herzberg, dat als Leas Hochzeit nu opgevoerd wordt door het Schauspielhas Bochum in regie van Eric de Vroedt. Zaterdagavond vond in de Kammerspiele de première lees meer »
 • La Cenerentola 17/5/2015 Bij Rossini’s La Cenerentola zoek je vergeefs naar de wrede stiefmoeder. De componist en zijn librettist maakten er in 1817 een boosaardige stiefvader van. In de versie van Opera Zuid zoek je ook vergeefs naar een balscène, een koets en een glazen muiltje, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met andere sprookjeselementen. Zelfs een toverfee ontbreekt lees meer »
 • Private View 15/5/2015 Voor haar eerste opera, binnenkort te zien op de Rotterdamse Operadagen, greep de Vlaamse componiste Annelies van Parys terug op Hitchcock: een voorstelling die zich afspeelt tussen waarheid en perceptie, verbeelding en realiteit. Private View heeft onmiskenbaar kwaliteit, maar in tegenstelling tot Hitchcock weten Annelies Van Parys en regisseur Tom Creed de spanningsbogen niet tot lees meer »
 • Roodkapje op het Balloërveld 15/5/2015 Ze is een opstandige puber, haar mutsje is een verwijzing naar haar eerste menstruatie dan wel naar bloedsdrift, ze is de zon, ze is een jonge, sexy vrouw, ze is een vervelend kind. Aan duidingen over wie Roodkapje ‘eigenlijk’ is, of waar zij symbool voor staat, is geen gebrek. Grote geesten – ik noem een lees meer »
 • One. 15/5/2015 Een spel voor stemmen, en uitgevoerd door een stem. Een zangspel waarvan de toeschouwer het notenbeeld op een scherm dat langzaam voorbijglijdt kan volgen, alsof het een uitgerolde partituur is. Maar de tekens volgen niet de vertrouwde, klassieke notatie. Het zijn lijnen, punten, strepen, woorden, zelfs een innige omhelzing door een man en een vrouw lees meer »
 • De perzik van onsterfelijkheid 15/5/2015 Mei is oorlogsmaand in de theaters. Rieks Swartes nieuwe stichting Swarte Kunst geeft met haar debuutvoorstelling  De perzik van onsterfelijkheid een oud-verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog een stem. De toneelbewerking naar het boek van Jan Wolkers toont in – aan die oorlog herinnerende – sepiakleuren een gedesillusioneerde man voor wie het na 1945 nooit meer vrede lees meer »
 • Wandelen in het bos, praten over gevoelens 14/5/2015 De Toneelmakerij maakt elk jaar met een groep middelbare scholieren een voorstelling, die gaat over hun eigen ervaringen, angsten en fantasieën. Ditmaal werkten Jorieke Abbing en Roeland Hofman met dertien jongeren (ik telde er op de première trouwens maar twaalf) aan het thema ongemak. Improviseren, vertellen, zingen en dansen over gêne, narigheid, schaamte, last, vieze lees meer »
 • Route Nationale 13/5/2015 Wanneer Marie, bij het zien van haar vrijwel geheel ontklede man die hongerig de ingewanden van een paard opschrokt, in de slotakte uitroept: ‘Dat kan niet. Dat kan niet. Dat hoort niet’ en Gloria daar tegenover stelt ‘Maar hij is een mens’, is de centrale vraag van het stuk in woorden gevat. Twee tot over lees meer »
 • Empty Moves (Parts I, II & III) 13/5/2015 Lang werkte de Frans-Albanese choreograaf Angelin Preljocaj aan zijn project Empty Moves. Zo lang dat zijn choreografie een doorwrochten dialoog werd met de bizarre opnames van een van John Cages meest spraakmakende concerten. Empty Moves memoreert dat moment met veel respect. Met veel liefde laat Preljocaj de rebellie zien die de mens eigen is. Meer dan lees meer »
 • Derf 12/5/2015 In de nieuwe Bellevue Lunchtheatervoorstelling Derf bekvechten moeder en zoon over verloren ambities, zowel op het niveau van het eigen gezin als dat van de nieuwe generatie. Mathieu Güthschmidt predikt als oude moeder dood en verderf: alleen met vuur kan de huidige crisis worden opgelost. Ze doelt niet op de crisis waar de generatie van lees meer »
 • Hausbesuch Europa 12/5/2015 In Hausbesuch Europa onderzoekt het Berlijnse collectief Rimini Protokoll het begrip Europa in de vorm van een gezelschapsspel. Na verschillende rondes komen de spelers tot de kern van de vraag: wat is democratie en hoe functioneert een gemeenschap? Maar de spelers krijgen ook te maken met de heimelijke achterkamertjespolitiek. Op het toegestuurde ticket staat het lees meer »
 • Benvenuto Cellini 11/5/2015 Het is een dolle boel bij De Nationale Opera en dat kan ook niet anders, want Terry Gilliam, de man achter Monty Python, is daar verantwoordelijk voor een enscenering van de opera Benvenuto Cellini van Hector Berlioz. Een aantrekkelijke productie: met een vleugje humor à la Monty Python en een grote mate van creatieve spitsvondigheid. Dit lees meer »