Recensies

 • Een zomerdag 28/8/2015 Aan de kust van Noorwegen dachten een vrouw en een man rust te krijgen, maar wat doe je als de rusteloosheid in jezelf zit? De Noorse auteur Jon Fosse laat in Een zomerdag zien hoe communicatie de verschillen niet overbrugt. De locatie kon moeilijk mooier: op de dijk in Westkapelle, bij woeste luchten en ondergaande lees meer »
 • Mementos Mori 28/8/2015 Sander Janssens over Memento Mori: Emotie & vervoering spat vh scherm, maar het live-aspect neigt naar effectbejag
 • Soeur Sourire 27/8/2015 'Meer conflict, humor en relativering hadden spanning in Soeur Sourire kunnen brengen', schrijft Dick van Teylingen op Theaterkrant.nl.
 • Extension 27/8/2015 Blaaspijpjes en balletjes, maar geen echte interactie of bezieling. 'Extension' van Cirque Inextrémiste op Noorderzon ***
 • Cry Jailolo 27/8/2015 Jailolo is een eiland in de Noordelijke Molukken, een duikparadijs vol koraalrif dat niet alleen bedreigd wordt door milieuverontreiniging maar ook door religieuze conflicten. De voorstelling Cry Jailolo is een aanklacht tegen dat verval en vermengt de rituele bewegingen van verschillende stammen van het eiland. De Indonesisch-Amerikaanse danser en choreograaf Eko Supriyanto is geen onbekende lees meer »
 • Meeting 27/8/2015 Meeting is een nauwgezet spel tussen beweging en muziek. Twee dansers gaan tot het uiterste in een geconcentreerde battle met 64 robotjes. Het resultaat is een waanzinnig fascinerende voorstelling, waarin het formele lichaam het opneemt tegen een reeks onschuldige – haast onroerende – machientjes. Twee jaar geleden verraste de Australische choreograaf Antony Hamilton tijdens Festival lees meer »
 • Saul 26/8/2015 Voor het Zeeland Nazomer Festival schreef Rob de Graaf Saul. Dirk Roofthooft speelt de ongelukkige koning uit de Bijbel in een lasloods in Vlissingen; wat hij niet uitspreekt of laat zien, laat de David Kweksilber Big Band horen. Het festival opende met een bepaald niet behaagzieke voorstelling – typerend voor de keuze voor durf en lees meer »
 • Hearing 26/8/2015 Decorontwerpers komen er bekaaid vanaf tijdens Noorderzon. Net als bij de voorstellingen van het Nederlandse Club Guy & Roni, het Ierse Pan Pan Theatre en het Spaanse El Conde de Torrefiel, situeert de Iraanse theatermaker Amir Reza Koohestani zijn spelers in een lege ruimte. Toeval of trend? Een andere opvallende overeenkomst is in ieder geval ook lees meer »
 • Escenas para una conversación después del visionado (…) 25/8/2015 Een jongen wil in een dark room geneukt worden. Zo begint het. De zin wordt uitgesproken door een verteller die met zijn rug naar het publiek staat. Het decor is leeg en wit. Tegelijk met de opkomst van de verteller is er een plankier ter grootte van een deur het podium opgereden, met in het lees meer »
 • Accattone 24/8/2015 De personages lopen over scherpgepunte stenen. Die rauwheid van de aarde doet pijn. Ondertussen klinkt er hemelse cantatemuziek van Bach, gezongen en uitgevoerd door Collegium Vocale Gent. Op dat hevige contrast tussen hemel en aarde bouwt regisseur Johan Simons zijn toneelversie van de film Accattone (1961) van de Italiaanse cineast Pier Paolo Pasolini. De toneelbewerking lees meer »
 • Host 24/8/2015 Host is de derde voorstelling van de Filipijnse Eisa Jocson, die in haar solo’s de rol van de Filipijnse danser in de erotische entertainmentindustrie bevraagt.
 • Legend of the Larps part 1 23/8/2015 De voorstelling Legend of the Larps part 1 is bedoeld als een persiflage op LARP. Helaas wordt de dertig minuten durende voorstelling nergens echt grappig, en lukt het de spelers ook niet om ergens een gevoelige snaar te raken of het publiek aan het denken te zetten. Voor de niet-ingewijde lezer: LARP staat voor Life Action lees meer »
 • Employee of the Year 22/8/2015 Hoe breng je het levensverhaal van een tachtigjarige vrouw op het toneel? De voor de hand liggende oplossing is een monoloog door een oudere actrice, maar het New Yorkse theatergezelschap 600 Highwaymen doet niet aan voor de hand liggend. Dat bewezen ze vorig jaar al op Noorderzon met The Record, een woordloze voorstellingen met vijftig ‘gewone’ lees meer »
 • Acceso 22/8/2015 De monoloog Acceso laat zien hoe een kansloze jongen van de straat de grootste gruweldaden overleeft. Het is een performance, die je naar de keel grijpt. Ook dankzij de bijzondere acteerprestaties van de Chileense acteur Roberto Farias. Festival Noorderzon programmeerde het stuk in de Noorderkerk. Een slimme keuze gezien de inhoud van dit verhaal. Het lees meer »
 • Phobia 22/8/2015 Dat de 25e editie van het nazomerfestival Noorderzon in Groningen geopend is met de wereldpremière van Phobia, het nieuwste werk van Club Guy & Roni, is een daad van rechtvaardigheid. Groningen is de thuishaven van het in binnen- en buitenland gelauwerde gezelschap. Daarnaast neemt Guy Weizman over ruim een jaar het artistieke roer over bij het Noord lees meer »
 • Straussvogel 20/8/2015 Wiener Blut, An der schönen blauen Donau en Rosen aus dem Süden: voor wie ervan houdt verrukkelijke, zwierige operettemelodieën. Wie aarzelt de wereld van de operette binnen te gaan, moet de Paradevoorstelling Straussvogel van talent Steef de Jong niet missen. Enthousiast verhaalt hij ons in een voorstelling die hij een ‘docurette’ noemt over de Weense walsenkoning Johan lees meer »
 • Song from Far Away 20/8/2015 Wat hem betreft was hij misschien wel nooit naar Nederland teruggekeerd. Liever was hij in het anonieme New York gebleven, waar de ochtenden helder zijn, de mannen mooi en de spoken uit zijn verleden ver. Maar het overlijden van zijn jongere broer dwingt Willem om terug te keren naar zijn ouderlijk huis in Amsterdam, waar lees meer »
 • Così fan tutte 19/8/2015 Al vijftien jaar speelt Opera Nijetrijne onder initiatiefneemster en producent Yvon Scheper achttiende-eeuws muziektheater midden in het stille trilveen van natuurgebied De Rottige Meente, in het verre zuidwesten van Friesland. Deze zomer maakte dirigent Vaughan Schlepp een sprankelende muzikale bewerking van Mozarts opera Così fan tutte voor een klein ensemble van vijf uitstekende blazers, vijf prachtige lees meer »
 • Kori Kori 17/8/2015 Een groep mensen sluipt langzaam naar de voet van de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Ze zijn gehuld in grijze capes en dragen een metalen stoel in hun knuisten. Minzaam en een tikkeltje hautain knikken ze naar het publiek. Dan draaien ze zich plotseling om en lopen de Kerkstraat in. De toeschouwers rest maar één ding. Als lees meer »
 • Three Sisters in Concert 17/8/2015 Hoe verbeeld je de min of meer tragische levens van Tsjechovs drie zusters uit zijn gelijknamige toneelstuk zonder de context van het stuk zelf? Op zich al een niet eenvoudige taak, dunkt me. Als je dan ook nog het stuk opknipt in liedjes waarbij de zangeressen zowel zichzelf als hun rol moeten spelen wordt de lees meer »