Recensie

Neushoornspektakel (7+)
Daniël van Klaveren / Stip Theaterproducties
★★☆☆☆ Jeugdtheater
25 februari 2017 - Jeugdtheater de Krakeling, Amsterdam - Speellijst
Rinoceros als politieke revue
Door gepubliceerd 25 februari 2017

De bewerking voor kinderen van Ionesco’s absurdistische stuk De Rhinoceros begint als een circusachtige revue in zuurstokkleurige kostuums. De voorstelling eindigt als een politiek pamflet tegen oprukkende grijze hemden met neushoornkoppen. Een gewaarschuwd kind telt voor twee, lijkt de boodschap te zijn.

‘Welkom!’, zingen de acteurs meerstemmig voordat het theatergordijntje opengaat. Met hun plateauzolen, zuurstokkleurige kostuums en zeventiende-eeuwse molensteenkragen lijken ze op stripfiguren. Het bonte, vrolijk zingende gezelschap doet denken dat er een cabareteske voorstelling gaat beginnen. De eerste scènes, die spelen in Burgerdam, hebben dan ook iets weg van een revue, met liedjes en sketches over de gebeurtenissen in het dorp.

We zien de filosofie studerende straatzanger in zijn lange blauwe bontjas, de hysterisch geschminkte dame die haar geliefde kat in de armen draagt en een enthousiaste koffieverkoper die in dezelfde kleuren gekleed gaat als zijn kraampje. Het roze decor (Lidwien van Kempen) en de uitbundige kostuums in knalgeel of felblauw (Esmee Thomassen) zijn geïnspireerd op stripverhalen en een lust voor het oog. De zoetige kleuren vormen een schril contrast met de grauwgrijze neushoorns die in de loop van de voorstelling in steeds grotere getalen over het toneel komen marcheren. Met hun bulldozermentaliteit trappen ze alles plat, alsof er een zwart-wit film dwars door een fullcolour film dendert. De vormgeving trekt een scherpe grens tussen de goede en de slechte bewoners van Burgerdam.

Maar ook inhoudelijk laat Neushoornspektakel weinig te raden over en dat maakt de voorstelling als geheel te plat. Het absurde thema van Ionesco dat dorpsbewoners zomaar in wilde dieren veranderen, krijgt een expliciete uitleg. De eerste neushoorn zou nog een onverklaarbaar ongelukje kunnen zijn. Als de groep groeit, zien we een uitgesproken militaristische neushoornbrigade door het dorp marcheren. Ze lopen en zingen in dezelfde cadans: ‘Sterk en helder, zonder zorgen. Denk niet na, maar ga!’

Zo blijft er weinig te raden over en is er voor het publiek geen ruimte om te fantaseren over het mysterie rond die neushoorns. We zien hoe vriendelijke bewoners plotseling pijn in hun hoofd krijgen door een bult waaruit een hoorn groeit én een foute politiek opvatting. Zelfs de gezworen vrienden Jean en Bérenger worden zo van elkaar gescheiden. Als ze dan ook nog met een neushoornhoofd mee gaan zingen met de grijshemden komt de boodschap al te expliciet in your face. Pas op voor de lokroep van verkeerde politieke bewegingen, zeker in deze tijd!

Juist doordat het zo concreet wordt, verwacht je ook een meer realistische uitleg. Waarom voelen de Burgerdammers zich eigenlijk zo onweerstaanbaar hiertoe aangetrokken? Dit idyllische zuurstokdorp mist de problemen die deze botte neushoornbeweging kunnen verklaren.

Als het aan het slot allemaal een boze droom blijkt van de artiest die hoofdpersoon Bérenger speelt, weet hij zeker: ‘Dit mag nóóit echt gebeuren!’ De voorstelling is een raamvertelling en eindigt weer met hetzelfde vrolijke welkomstlied. Het idee om Neushoornspektakel een actuele politiek lading mee te geven in de vorm van een stripverhaal krijgt helaas geen vleugels.

Foto: Sanne Peper

Één Reactie

 1. Alina
  Geplaatst op 1 maart 2017 om 14:47 | Permalink

  Jammer dat deze recensie niet schrijft hoe deze kinder voorstelling voor een kind was. Hoewel je als volwassen wellicht de politieke lading niet kan waarderen, zegt dat nog niks over het spel van de acteurs of de uitwerking van dit al bestaande stuk. De acteurs speelde namelijk erg goed. Met name de hoofdpersoon. Ook de zang was vlekkeloos.

  Maar het allerbelangrijkste mijn kinderen hebben de hele voorstelling gelachen, spanning ervaren en hebben het thuis vervolgens nagespeeld.

  Voor ons juist een verfrissende voorstelling naast alle commerciële musicals als het zandkasteel, Nijntje etc.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

naar ... van: Eugène Ionesco
bewerking: Daniël van Klaveren
regie: Daniël van Klaveren
muziek: Wiebe Gotink
kostuums: Esmée Thomassen
audiovisueel ontwerp: Lidwien van Kempen
licht: Mike Evers
geluid: Wiebe Gotink
uitvoerende: Michiel Bijmans / Jiska de Wit / Tirza de Boer / Stefan Hendrikx / Milan Sekeris

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies