Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Zus van Mozart.

‘Gewone mensen leren langzaam, hij niet’, vertelt Nannerl vol bewondering over haar kleine broertje Wolfgang Amadeus Mozart. Uren kan ze over hem praten, maar meteen verschijnt Wolf en onderbreekt haar. Zijn verhaal is onbelangrijk: ‘Dit is het verhaal van mijn zus, die nooit vergeten had mogen worden.’

Iedereen kent Wolfgang, maar bijna niemand weet dat Nannerl als kind even briljant op piano en viool was. Toen ze 11 en 7 jaar oud waren nam hun vader ze op reis door Europa. Drie jaar lang speelden ze op hoven, voor koningen en hertogen, en gaven con­certen voor de groten der aarde. Een sprookje. Nannerl en Wolgang hadden een hechte, bijna symbiotische band met elkaar. Die uitte zich in hun zelfbedachte ‘Koninkrijk van Andersom’. Een plek waar ze een muzikale geheimtaal spraken waarin alle woorden omgekeerd werden uitgesproken.

Maar op een dag mocht Nannerl niet meer mee op reis. Ze was een jonge vrouw geworden. En was haar broertje eigenlijk niet het enige echte wonderkind? Zo belandde Nannerl plotseling in de schaduw van haar broer.

Hoe heeft zij dat ervaren? Hoe is ze daarmee omgegaan? Zus van Mozart is een ontroerende ode aan hen die niet worden opgemerkt, die door Max Arian terecht met vijf sterren werd gewaardeerd.

De voorstelling van Daniël van Klaveren en STIP theaterproducties bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Schrijf elkaar een briefje in de Taal van Andersom!

Nannerl en Wolfgang Mozart spreken in de voorstelling (en ook in werkelijkheid) een geheime taal met elkaar. Niet alleen als ze samen op reis zijn maar ook later in uitgebreide briefwisselin­gen. In deze taal spreken ze alle woorden achterstevoren uit. Nan­nerl heet in die taal dus ‘Lrennan’ en Wolf krijgt de naam ‘Flow’. In de geheime taal draait de zin niet om, de woorden blijven dus op hun plek staan (en samengevoegde klinkers blijven hetzelfde).

Voorbeeld: ‘Ik vind je lief’ wordt: ‘Ki dniv ej fiel’.

Schrijf elkaar een briefje in de Taal van Andersom. Maar elkaar een complimentje, vertel iets dat je vandaag hebt gedaan, iets wat je later graag wil bereiken en maak een vrolijke grap. Maar het mag ook een boodschappenlijstje zijn. Lukt het jouw ouders om ‘poens’ of ‘spihc’ uit de voorraadkast te halen?

Foto: Sanne Peper