Woiksi vs. Woiski van Orkater en Bijlmer Parktheater is gekozen als favoriete voorstelling van de WijkJury Amsterdam. De voorstelling wordt in september hernomen tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

De voorstelling over vader en zoon Woiski die als een van de eerste Surinamers naar Nederland kwamen en zich aldaar staande moesten zien te houden, wordt door de jury omschreven als ‘herkenbaar en geloofwaardig’. De veertien leden van de jury hebben unaniem bewondering voor het verhaal, dat indringend en kenmerkend is voor verschillende generaties en tegelijkertijd zo speels en natuurlijk gebracht wordt. ‘Ik zag op het toneel precies wat ik voelde en ervoer toen ik net in Nederland kwam’, legt een van hen uit in het juryrapport.

De WijkJury Amsterdam is acht jaar geleden op initiatief van Adelheid Roosen gestart en bestaat uit een groep bewoners van Amsterdam met verschillende achtergronden en leeftijden. De juryleden bezochten dit seizoen vijftien voorstellingen in de Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue en het Amsterdamse Bostheater, waaruit zij vervolgens een favoriet kozen. Inmiddels zijn er in verschillende steden ZusterJury’s gestart, zoals Utrecht, Dordrecht, Den Haag, Groningen en Arnhem.

Eerder vandaag maakte de vakjury van het Nederlands Theater Festival haar selectie van elf beste voorstellingen van het seizoen bekend. Het festival vindt dit jaar van 6 tot en met 16 september plaats in diverse Amsterdamse theaters.

Foto: Annelies Verhelst