De voorstelling Allemaal mensen van Toneelgroep Oostpool is gekozen tot favoriet van De WijkJury, een groep van 15 Amsterdammers uit verschillende wijken en culturele achtergronden. ‘Ik bleef de gehele nacht en daaropvolgende dag in de ban van de voorstelling’, schrijft Sophia A-Tjak-Hiwat in het juryrapport. De Keuze van de WijkJury Amsterdam gaat traditiegetrouw mee in de selectie van Het Nederlands Theater Festival in september. 

De WijkJury is een initiatief van theatermaakster Adelheid Roosen ‘om de wijken te laten wortelen in het theater’. De jury wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit 15 Amsterdammers, vanuit verschillende wijken, uiteenlopende culturele achtergronden en sterk variërende leeftijdsgroepen. Eén ding hebben de nieuwe juryleden steeds met elkaar gemeen: nooit eerder zagen zij professioneel toneel. Ze bezochten het voorbije seizoen samen 16 theatervoorstellingen in Theater Bellevue en het ITA.

Jurylid Sophia A-Tjak-Hi beschrijft Allemaal mensen in het juryrapport als ‘één grote spiegel’ waarin ze aan zichzelf heeft gevraagd: ‘Hoe tolerant ben ik zelf?’ ‘Allemaal Mensen heeft echt iets gedaan met mijn leven.’ Jurylid Nancy Norah vond het ‘toffe’ voorstelling. ‘Het was fascinerend om te zien. En op het eind allemaal in een berenpakje. Zo lief, schattig en teer. Ik mag mezelf zijn zoals ik ben, dat wist ik al. Alleen werd het voor mij op dat moment weer echt duidelijk.’