De voorstelling Door de schaduw heen van Dilan Yurdakul, Likeminds en Bellevue, in regie van Julie van den Berghe, is de favoriet van de Amsterdamse WijkJury 2020. De jury van 15 ‘ongeoefende doch bevlogen ogen’ zag ondanks corona afgelopen seizoen nog tien voorstellingen. Hun favoriet wordt naast de keuze van de vakjury getoond op het Nederlands Theater Festival.

Bij Yurdakuls autobiografische solovoorstelling over bipolariteit en ontheemding vond de jury ‘het getuigen van kracht om zo fantastisch fragiel te zijn’. ‘Dilan vult de ruimte met subliem spel, rake spoken word en zang die door merg en been gaat. Met groot respect keken we naar een vrouw die na worstelingen en krachtmetingen met de stemmen in haar hoofd, voor zichzelf kiest. De euforie versus de onzekerheid van de bipolariteit en het leven in een spagaat tussen twee culturen resoneerden bij de juryleden die de ontworteling van nabij kennen.’

Yurdakul (1991) is actrice en theatermaker. Naast haar werk voor televisie (o.a. GTST), maakt ze in samenwerking met Likeminds onderdeel uit van het Nieuwe Makers Traject van het Fonds Podiumkunsten. Ze laat weten dat ze ‘erg geraakt’ was toen ze hoorde dat haar voorstelling door de WijkJury tot favoriet was uitgeroepen. ‘Dat de kwetsbaarheid, die ik in mijn voorstelling heb gelegd, herkend werd, stimuleert en ontroert mij. Juist omdat de WijkJury een zeer diverse jury is.’

De Amsterdamse WijkJury werd in 2009 door Adelheid Roosen geïnstalleerd om de deuren van het theater te openen voor wijkbewoners. De leden zijn divers in achtergrond en uit verschillende woonwijken van de stad afkomstig. Zij verrijken het theaterveld met hun onbevangen blik en vinden in dramaturgische bijeenkomsten woorden voor wat zij, vaak voor het eerst in het theater, nog niet eerder hebben gezien. WijkJury Amsterdam heeft inmiddels zusterjury’s in Groningen, Den Haag, Utrecht, Purmerend en Veenendaal.

Door de schaduw heen wordt van 4 tm 13 sep als onderdeel van het Nederlands Theater Festival in Theater Bellevue hernomen.

Foto: Jean van Lingen