De Franse pers heeft vandaag de ‘Grand Prix de la critique’ voor beste theatervoorstelling van het jaar uitgereikt aan 2666, een marathonbewerking van het gelijknamige boek van Roberto Bolaño door het Franse regietalent Julien Gosselin. Vormgever van de voorstelling Hubert Colas kreeg de prijs voor beste toneelbeeld. In mei was 2666 nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg te zien.

Het in 1877 opgerichte l’Association professionnelle de la critique de Théâtre, de Musique et de Danse vertegenwoordigt 140 journalisten uit de geschreven en audiovisuele Franse pers. Ieder jaar reikt de vereniging prijzen uit aan de artiesten die het afgelopen seizoen gemarkeerd hebben.

De Grand Prix voor beste dansvoorstelling ging naar OCD Love, een choreografie van Sharon Eyal en Gay Behar die twee jaar geleden onder meer op Julidans te zien was. De prijs voor beste uitvoerders in de dans ging naar José Paulo dos Santos, Bilal El Had, Jason Respilieux en Thomas Vantuycom voor hun prestatie in A Love Supreme, een voorstelling van Salva Sanchis en Anne Teresa De Keersmaeker.

De onderscheiding voor beste actrice ging naar Elsa Lepoivre, onder meer voor haar rol in Les Damnés, de eerste regie van Ivo van Hove bij de Comédie-Française. Ook opvallend was de Prix de L’Europe Francophone voor de opera Le coq d’or, een coproductie van de Brusselse Munt, de Opera National de Nancy Lorraine en Teatro Real de Madrid.

 Foto: 2666 van Julien Gosselin – Christophe Raynaud de Lage