Na opera en musical, krijgt de Universiteit van Amsterdam ook een leerstoel voor dans. Prof. Dr. Gabriele Klein is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ballet en Dans aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De nieuwe leerstoel is ingesteld namens de Nationale Opera & Ballet en vernoemd naar Hans van Manen, een van de belangrijkste Nederlandse choreografen uit de 20ste eeuw.

Klein is de eerste hoogleraar in Nederland op het gebied van ballet en dans. Met de nieuwe leerstoel wil de Nationale Opera & Ballet ‘een krachtige boost’ geven aan het interdisciplinaire onderzoek naar historische, hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen van ballet en dans in Nederland in een internationale context. ‘De leerstoel slaat een brug tussen praktijk en theorie, en tussen productie en wetenschappelijk onderzoek’, aldus artistiek directeur Ted Brandsen. ‘De ballet- en danspraktijk zal het wetenschappelijk onderzoek inspireren en stimuleren en vice versa.’

Bij de Universiteit van Amsterdam gaat Klein zich onder meer richten op de relatief korte geschiedenis en de sociale en historische context van ballet en dans in Nederland, en op de internationale positionering van Het Nationale Ballet. Ze gaat lesgeven binnen de masteropleidingen van de afdeling Kunst en Cultuur en promovendi begeleiden. Ze combineert de Amsterdamse functie met haar werk aan de Universität Hamburg, waar ze hoogleraar Sociology and Psychology of Human Movement, Dance and Performance Studies is.

Klein heeft bijna 300 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en doceerde aan verschillende universiteiten en kunstacademies in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde staten. In haar dansonderzoek richt ze zich op onderwerpen als diversiteit, ras, gender en de relatie tussen de sociale, politieke en esthetische vormen van dans. Ze combineert daarin sociaalwetenschappelijke methoden (etnografie) met benaderingen uit de dans- en theaterwetenschappen. Ook werkt ze nauw samen met professionals uit de danspraktijk. Ze deed zo onder meer onderzoek naar populaire dansculturen (onder andere techno, hiphop, tango, salsa), hedendaagse dans, ballet en danstheater. Haar meest recente onderzoek richt zich op de globalisering en digitalisering van dans.

Op 11 juli wordt Hans van Manen negentig jaar. Naast de leerstoel, viert Het Nationale Ballet dat met een festival en met een tournee door heel Nederland. Ook is de vijfdelige serie ‘Erwin Olaf eert Hans van Manen’ nu te zien op televisie, over de totstandkoming van het kunstproject Dance in close-up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf. Op maandag 6 juni is Hans van Manen te gast bij Kunststof Radio.

Bij de UvA stelde de Nationale Opera & Ballet eerder al een Pierre Audi-leerstoel in voor muziektheater en opera, bekleed door Nicholas Till. Sinds 2020 is Millie Taylor er bijzonder hoogleraar Musical, ingesteld door de VandenEnde Foundation.

Foto: Johanna Liebsch