Hoogleraar Operastudies Nicholas Till bekleedt vanaf deze maand de eerste leerstoel voor Muziektheater en Opera in Nederland. De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en Nationale Opera & Ballet stelden deze Pierre Audi-leerstoel samen in bij het afscheid van Pierre Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera in 2018.

Nicholas Till (1955) publiceerde veelvuldig over historische en hedendaagse muziek, theater, opera en muziektheater, onder meer de invloedrijke uitgave Cambridge Companion to Opera Studies (2102). Sinds 2004 bekleedt hij een leerstoel in het Verenigd Koninkrijk voor opera en muziektheater, daarnaast is hij directeur van het Centre for Research in Opera and Music Theatre van de University of Sussex. Eerder was hij daar onder meer directeur onderzoek van de School of Media, Film and Music.

Als Bijzonder Hoogleraar gaat Till in Amsterdam lesgeven aan bachelor- en masterstudenten Theater- en Muziekwetenschap, promotieonderzoek op het gebied van opera en muziektheater stimuleren en de samenwerking tussen de academische wereld en het operawerkveld in Nederland en internationaal verstevigen. De focus van zijn onderzoek is gericht op de Nederlandse opera in internationale context.

Till combineert de leerstoel aan de UvA met zijn hoogleraarschap aan de University of Sussex.

Foto: Bob Bronshoff