Choreograaf Hans van Manen is door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres, de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk. De uitreiking is vanavond tijdens het Montpellier Danse festival, waar Het Nationale Ballet werken van de choreograaf danst.

Het Franse Ministerie van Cultuur kent de titel toe aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd. Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, zal de onderscheiding vanavond uitreiken, mede in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Als Commandeur treedt Van Manen toe tot een select gezelschap, met Hollywoodsterren als Clint Eastwood en Elizabeth Taylor, schrijvers als T.S. Eliot en Umberto Eco en popsterren als David Bowie en Bono. Andere titeldragers in Nederland zijn schrijver Hella Haasse en choreograaf Jiri Kylian.

Van Manen (1932) is vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Hij heeft 125 balletten gecreëerd die ruim vijftig gezelschappen internationaal uitvoeren. Recent dansten zowel het Bolshoi Ballet in Moskou als het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg zijn werk.

Vorig jaar ontving Van Manen in Cannes de internationale dansprijs ‘Grand Prix à la Carrière’. Volgens een jury van internationale danscritici heeft zijn ‘omvangrijke en gevarieerde oeuvre de afgelopen decennia een verregaande invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne ballet in Europa’. Hij ontving daarvoor ook al de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd Van Manen benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Foto: Bibi Neuray