Choreograaf Hans van Manen ontvangt op 31 juli de internationale dansprijs ‘Grand Prix à la Carrière’ in Cannes. Volgens een jury van internationale danscritici heeft zijn ‘omvangrijke en gevarieerde oeuvre de afgelopen decennia een verregaande invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne ballet in Europa’.

De vaste choreograaf van Het Nationale Ballet krijgt de prijs tijdens het Prix Ballet 2000 Gala in het Palais des Festivals in Cannes. Eerdere winnaars van de ‘Grand Prix à la Carrière’ zijn de balletdansers  Maya Plisetskaya, Alicia Alonso, Rosella Hightower, Violette Verdy en Vladimir Vasiliev.

125 balletten
Van Manen (1932) heeft tot nu toe 125 balletten gecreëerd. Ruim vijftig gezelschappen voeren die internationaal uit, met sterdansers als Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Het Nationale Ballet eerde zijn choreograaf dit seizoen nog met de opening: Hans van Manen Live. Recent wijdde ook het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg een heel programma aan Van Manens werk.

Van Manen won al de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Weigering
Begin juni weigerde Van Manen nog een belangrijke Turkse dansprijs. Het Ballet van de Turkse Staatsopera wilde hem tijdens het balletfestival van Istanbul uitroepen tot ’Choreograaf van de Eeuw’, maar Van Manen bedankte voor de titel vanwege recente ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid en mensenrechten in het land.

Foto: Bibi Neuray