Choreograaf Hans van Manen (1932) ontvangt de oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De officiële uitreiking vindt zaterdag plaats op ‘Het Feest van de Nederlandse Dans’ tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

‘Al ruim zestig jaar creëert Hans van Manen baanbrekende choreografieën waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland’, schrijft het VSCD-bestuur. ‘Zijn invloed is onuitwisbaar. Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt.’

De VSCD reikt de oeuvreprijs uit aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. In het verleden ging de eer onder meer naar Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Freek de Jonge (2008), Joop van den Ende (2011) en Youp van ’t Hek (2016).

Het VSCD-bestuur bestaat momenteel uit voorzitter Nynke Stellingsma (directeur De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen), Alex Kühne (directeur Deventer Schouwburg), Yan van der Heijden (directeur Theater De Blauwe Kei), Gea Zantinge (zakelijk directeur Het Concertgebouw) en Gerard Wolters (directeur Posthuis Theater Heerenveen).