Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Lef!

Met veel kunst- en vliegwerk hebben we zes weken thuisschool overleefd. Gezocht naar een balans tussen thuis werken, thuis leren en het thuis ook nog een beetje gezellig met elkaar blijven houden. In deze zesentwintigste en voorlopig laatste ‘theater voor de thuisschool’ daarom een theatrale circusvoorstelling.

De vier acrobaten in Lef! beginnen routineus aan hun warming-up, willen net aan hun eerste stunts beginnen, als een nieuwkomer verschijnt. Ze moeten niets van deze vreemdeling hebben, maar wanneer de twee vrouwen hem toch leuk beginnen te vinden, worden de mannen pas echt boos, wat resulteert in het betere gooi- en smijtwerk. In Lef! combineert Laura van Hal theater en dans met acrobatiek met houten attributen, grote ballen, kegels en ringen die je kent uit de gymzaal.

Bekijk de voorstelling van Laura van Hal / Stip Theaterproducties hier.

Thuistip van de dag: Vertel een verhaal zonder woorden!

De acrobaten laten een verhaal zien zonder woorden, maar met emoties, en natuurlijk ook met hun acrobatische trucs. Nu denken jullie misschien: hoe kan je nou zonder woorden een verhaal vertellen? Pfff, makkie, dat kunnen jullie ook!

Een persoon vertelt het verhaal, en rest van het huishouden beeldt het uit. Iedereen mag z’n hele lichaam gebruiken, en alle emoties laten zien! Kijk of dit lukt zonder dat ze praten. Als je het fijn vindt, kan je hier muziek bij gebruiken.

o Er vliegt een vreemde vogel de klas binnen.
o Sluip stilletjes naar de vogel.
o Probeer zo snel mogelijk de vogel te pakken te krijgen.
o Je krijgt hem steeds net niet te pakken.
o Doe alsof je zelf de vogel bent.
o Je vliegt zomaar een klas vol andere vogels binnen.
o Je vindt het best spannend tussen alle andere vogels.
o Je bent een beetje verlegen.
o Je vliegt in het rond en besluit om vrienden te worden met de andere vogels.
o Je laat heel dapper zien hoe mooi jouw veren zijn, hoe mooi je kan vliegen.
o Een andere vogel pikt naar jou, wat doe je? Misschien schrik je wel, of word je verdrietig, of misschien pik je terug.
o Maar je laat je niet kennen, je doet een heel mooie vogeltruc, om te laten zien hoe stoer je bent.
o De andere vogels vinden het geweldig, daar word je blij van.
o Je wordt vrienden met de andere vogels!

Gefeliciteerd, jullie hebben verhalen verteld zonder woorden!

Foto: Kamerich & Budwilowitz  / EYES2