Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Roodhapje.

Naar grootmoeder? Dat kan nu al meer dan een maand niet. Roodkapje heeft daar bovendien helemaal geen zin in. En al helemaal niet met dat belachelijke rode kapje op. Ze is toch geen kleuter meer? Liever wil ze shoppen met haar vriendinnen, maar dat mag ook al niet van haar moeder. En nog erger: ‘Je hebt make-up op. Haal het eraf!’ En vooral niet naar het bos, want daar zit de wolf.

In de jeugdopera Roodhapje van Holland Opera komt het meisje even later een zonderlinge man tegen die zijn evenbeeld in de waterput toezingt. Hij is uit het noorden gevlucht omdat zijn moeder hem zei vooral niet naar het zuiden te gaan. Wat volgt lijkt onmiskenbaar op het befaamde sprookje van de gebroeders Grimm, maar met vele fascinerende verdraaiingen. Roodhapje ontvouwt zich zo ook als een voorstelling over het zeker deze dagen zeer herkenbare verlangen ergens of iemand anders te zijn en een smakelijke hapje voor echt iedereen die Roodkapje denkt te kennen.

De voorstelling van Holland Opera bekijken kan hier.

Bij alle voorstellingen maakt Holland Opera lesmateriaal met opdrachten, filmpjes en veel meer. Die vind je hier.

Thuistip van de dag: Bedenk samen een sprookje!

De meeste sprookjes zijn eeuwenoud en bekend in veel versies. Het verhaal van Roodhapje lijk je te kennen en ook hier eindigt de wolf in de put. Maar zoals je gezien hebt zijn er ook grote verschillen. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen met het sprookje dat jullie kennen?

Wat is jullie favoriete sprookje? Maak daar samen een nieuw sprookje van dat zich afspeelt in jullie eigen huis. Misschien is de tafel opeens een bos of verandert de koekenpan in een boze heks…

Foto: Ben van Duin